Mitropolit Porfirije: “Bez Kosova naš narod nema budućnost, zato je vitalni interes crkve njegovo očuvanje…”

1
Fotografija: Igor Pavićević

(Beta) – Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije ocenio je večeras da je Kosovo i Metohija stvar identiteta Srba i da, u slučaju da ga “izgubimo kao temelj postojanja”, nije siguran da “naš narod ima budućnost”.

On je gostujući na TV Pink pojasnio da to “ne podrazumeva neprijateljstvo prema bilo kome”, ali da su Kosovo i crkva “vertikala koja osmišljava prošlost i bez (kojih) nema budućnosti”.

“Kosovo je mnogo više od mita. Mit je stvar imaginacije, a Kosovo je za našeg patrijarha i našu crkvu zavet, to je identitetska stvar… Vitalni (interes) crkve je očuvanje Kosova i izgradnja Hrama Svetog Save”, naveo je mitropolit.

Naveo je i da smatra da zvanična crkva nema drugi prostor za delovanje sem naroda i države u kojoj obitava i da saradnju sa zvaničnim institucijama vidi kao prirodan odnos.

“Svi prethodni patrijarsi itekako su bili otvoreni i za dijalog i za saradnju sa državom”, rekao je Porfirije.

Povodom smrti patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja, mitropolit Porfirije je rekao da je SPC doživela veliki udarac, a da su njegovom i smrću mitropolita Amfilohija crkva izgubila “dva najsnažnija stuba”.

1 KOMENTAR

  1. Poštovani, naveli ste da to “ne podrazumeva neprijateljstvo prema bilo kome”. Voleo bih da čujem od Vas ili nekog crkvenog zvaničnika, konačno, preciznu formulaciju i stav ŠTA SE ONDA PODRAZUMEVA?
    Već dugo vremena Vaš “stav” niti smrdi nit miriše. Postali ste gori od Vučića.

Comments are closed.