“Mislim da Vučić neće potpisati dokument koji bi Kosovo odveo u UN, on to ne sme da uradi”: Vuk Jeremić za novi Nedeljnik

1
Foto: Igor Pavićević

Vuk Jeremić je uzburkao političke, medijske i biznis krugove prethodnih dana iznoseći detalje o široj javnosti ne toliko poznatoj kompaniji “Milenijum tim”, kao i idejom o revanšizmu nakon promene vlasti.

Kroz priču o kompaniji “Milenijum tim” koja, sudeći po zvaničnim registrima, beleži fantastične rezultate poslednjih godina, a za koje Jeremić tvrdi da su posledica koruptivnih ugovora sa državom, prelamaju se mnogi današnji problemi srpskog društva: privilegije, nova klasa bogataša, sumnjivi ugovori, politička zaštita podobnih…

U intervjuu za Nedeljnik, Jeremić govori o značaju i pozadini priče o “Milenijum timu”, korupciji, stvaranju nove klase milijardera, davanju javnih resursa u ruke privilegovanih pojedinaca, revanšizmu, međunarodnim okolnostima i strategiji opozicije i Narodne stranke za “dan posle”.

Zapad je bio ključan za pobedu opozicije 2000. godine, a međunarodni faktori su dali signal i 2012. da su naprednjaci prihvatljivi partneri.

“Tada je Balkan stajao daleko više na njihovoj lestvici prioriteta. Mi smo imali vlast koja nije bila spremna da napravi velike ustupke po pitanju Kosova, a na pomolu je bila neka druga, koja je obećavala da će to uraditi. U takvim okolnostima, odlučili su da im pruže podršku. Danas za njih Balkan više nije prioritet. Na kratke staze imamo problem, jer nemamo nikoga spolja ko je istinski zainteresovan da do demokratizacije Srbije dođe, što Vučiću olakšava da ’gazi’ sve pred sobom. Ali na duge staze je to dobro. U jednom trenutku će neminovno doći do osipanja Vučićeve podrške i tada se pred buduću vlast više neće stavljati pitanje Kosova na način kao u prošlosti. Ja mislim da Vučić neće potpisati dokument koji bi Kosovo odveo u UN, on to ne sme da uradi. E sad, kada to nije uradio on koji je imao neograničenu moć i kontrolu nad svim medijima, logično je zaključiti da to zapravo niko i ne može da uradi, koliko god se to nekome ne dopadalo. Ponavljam, na duge staze je to dobro”, kaže Jeremić.

Ceo intervju objavljen je u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 27. maja

Svi čitaoci na poklon dobijaju Mond diplomatik na srpskom jeziku

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs

1 KOMENTAR

  1. “…on to ne sme da uradi.” Аспект овог проблема није да ли неко то сме, или не сме да уради, већ да ли он то може правно да спроведе. Ту је права иситнна. Е сада, када то не може да уради онај који има неограничену моћ и контролу над свим медијима,… “…logično je zaključiti da to zapravo niko i ne može da uradi, koliko god se to nekome ne dopadalo. Ponavljam, na duge staze je to dobro”, kaže Jeremić. А онда, ако је то на дуге стазе добро, треба да престане то замајавање са ЕУ, тим поглављима и сличним глупостима и да се земља окрене приоритетима који се под хитно морају редефинисати..

Comments are closed.