Mirna i napeta noć na Kosmetu, transparenti “Dobrodošli u ZSO” na severu KiM

0
(Beta/AP Photo/Bojan Slavković)

Na Kosmetu je noć protekla napeto ali mirno nakon raspoređivanja specijalnih jedinica Rosu širom severa pokrajine, prenosi RTS.

U 10 časova je zakazana hitna sednica Saveta za nacionalnu bezbednost na kojoj će glavna tema biti dešavanja na Kosovu i Metohiji.

Na administrativnim prelazima Jarinje, Brnjak i Merdare oduzimaju tablice sa oznakama sa severa Kosova, a vozila sa oznakama iz centralne Srbije moraju da uzmu probne tablice i da plate taksu.

Kurti neće da povuče odluku o reciprocitetu za tablice

Aljbin Kurti izjavio je da neće da odustane od reciprociteta za privremene registarske tablice automobila iz centralne Srbije, i taj stav preneo je ambasadorima zemalja Kvinte na sastanku u Prištini, preneo je RTS.

“U ovom reciprocitetu privremenih registarskih tablica za automobile, i Kosovo i Srbija su u pravu ili greše. Dakle, ili ćemo zadržati obe vrste registarskih tablica, ili pustiti da ih uklone Kosovo i Srbija”, rekao je Kurti a prenose prištinski mediji.

Zbog uvođenja reciprociteta za vozila sa tablicama iz centralne Srbije i protesta Srba na severu Kosova i Metohije, ambasadori Sjedinjenih Država, Nemačke, Velike Britanije, Francuske i Italije razgovarali su sa Kurtijem, a iz vlade u Prištini je saopšteno da je Kurti obavestio ambasadore da juče i danas nije bilo incidenata ni na jednom prelazu.

Dodao je da jučerašnja odluka “nije provokacija ili diskriminacija prema bilo kome i da je specijalna policija prisutna na severu kako bi zaštitila graničnu policiju i punktove.

“Ona je trenutno prisutna jer su desetine demonstranata blokirale puteve koji vode do prelaza 1 i 31 i u njihovoj blizini. Policija je razgovarala sa demonstrantima i nije ih ugrozila”, rekao je Kurti i dodao da je “sloboda kretanja pravo i vrednost koju ne treba kršiti”.

U saopštenju se navodi da su se se “ambasadori i Kurti složili da se mir i spokoj, stabilnost i bezbednost moraju održati, te da dijalog mora da se nastavi i situacija mora da deeskalira”.

Promena specijalnih jedinica na Jarinju i Brnjaku

Kosovska policija je na punktovima Jarinje i Brnjak obavila promenu pripadnika svoje specijalne jedinice.

Na poziciji kod Jarinja je pomenjeno 70 pripadnika, toliko i na punktu Brnjak kod Zubinog Potoka.

Blindirana vozila i džipove policija ne pomera sa lokacija na koje su postavljeni juče ujutru.

“Borili smo se na sve načine, najvažnije je sačuvati mir”: Direktor Kancelarije za KiM o situaciji na Kosmetu…

irektor kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da je, prema prethodnom petogodišnjem sporazumu, rok za važenje “KS” tablica za Srbe na severu Kosova istekao 15. septembra, ali da su se predstavnici srpskih vlasti “borili na sve načine” da bude produžen za još pet godina.

Petković je za TV Pink izjavio da je, mimo tog sporazuma koji je potpisan 2016. godine, Priština jednostrano u septembru 2020. godine donela administrativno uputstvo o zabrani izdavanja statusno neutralnih tablica sa registraskom oznakom “KS”, koje su koristili Srbi na severu Kosova.

Albanci na Kosovu koriste registarske tablice sa oznakom “Republika Kosovo”.

Petković je rekao da je nečuveno “ono što rade prištinske vlasti u Briselu, i kako se ponašaju” prema svim sporazumima”, kojih je po njegovim rečima do sada potpisano 48.

On je rekao da na sastancima u Briselu članovi prištinskog pregovaračkog tima odbijaju da razgovaraju o prethodno potpisanim sporazumima uz obrazloženje da su te sporazume, sa kosovske strane, potpisali “kriminalci iz bivše vlasti koji su sada u zatvoru”.

“Najvažnije je da sačuvamo mir. Mi ćemo mirno da protestujemo da pokažemo da se sa tim ne slažemo”, rekao je Petković.

Mirno na Brnjaku i Jarinju, čeka tridesetak kamiona

Na administrativnom prelazu Brnjak i Jarinje nema promena i jutros, situacija je mirna. Saobraćaj je i dalje u prekidu, prenosi RTS.

Nema novih vozila koja čekaju, ona koja su trenutno tu su parkirana juče, kada su građani iz centralne Srbije dotle stigli i probali da pređu pešice.

Trenutno čeka tridesetak kamiona i nekoliko kombija, transport robe je stao i ne zna se do kada će biti tako, što predstavlja veliki problem za građane na severu.

Na teritoriju KiM može se pešice na prelazima Jarinje i Brnjak. Autobusi dovoze građane do prelaza, oni zatim moraju da pešače do blokade koju su 800 metara niže postavili Srbi i tu ih preuzima drugi autobus ili neko automobilom.

Srbi koji su juče blokirali Jarinje na tom mestu su bili čitave noći, postavili šatore i nije bilo problema.

Podsetimo, pripadnici Rosu juče su na prelazu Brnjak upotrebili suzavac kako bi pokušali da rasteraju Srbe koji su mirnim protestima želeli da izraze nezadovoljstvo zbog mera Prištine.

Rekapitulacija

Sinoć je na Jarinju iz pravca centralne Srbije bilo samo nekoliko automobila. Prelaz je, kao i na Brnjaku, moguće preći samo pešice.

Kosovska policija ranije je u toku dana upotrebila suzavac kod punkta Brnjak, ali se okupljeni Srbi nisu udaljili sa mesta na kojem protestvuju.

S druge strane prelaza Jarinje, građani su razvili transparent “Dobrodošli u Zajednicu srpskih opština”, kao poruku Prištini da ispuni Briselski sporazum.

U međuvremenu, transparenti sa natpisom “Dobrodošli u Zajednicu srpskih opština” osvanuli su sinoć i u severnom delu Kosovske Mitrovice, javlja Kosovo onlajn.

Kako se navodi, plakati su postavljeni na ulazu u grad, kao i u samom gradu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da vlast u Prištini demonstrira silu, i da su na volšeban način protumačili nešto što nigde ne piše.

Vučić je poručio Srbima na Kosovu i Metohiji da ne nasedaju na provokacije Prištine.

Najavio je da će se na današnjoj sednici Saveta za nacionalnu bezbednost, zakazanoj za 10 časova, razgovarati i o merama srpske strane.

O krizi je predsednik razgovarao i sa visokim predstavnikom Evropske unije Žosepom Boreljom i specijalnim izaslanikom Miroslavom Lajčakom, koji je u Beogradu.