Vučić: “Priština demonstrira silu na severu KiM. Ne vidim smisao dijaloga u ovom trenutku”

2
(BETAPHOTO/Marko Metlas/MO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratća se javnosti danas u zgradi Generalnog sekretarijata povodom incidenata na administrativnim prelazima Jarinje, Brnjak i Merdare zbog odluke kosovske policije da oduzima tablice sa oznakama sa severa Kosova i Metohije.

Srbi sa severa KiM blokirali su prelaz Jarinje u oba smera, a pripadnici Rosu zahtevaju od njih da se raziđu. U međuvremenu, kako je preneo RTS, kosovska policija je kod administrativnog punkta Brnjak upotrebila suzavac kako bi rasterala okupljene Srbe koji mirno protestuju protiv odluke privremenih institucija u Prištini. Okupljeni se nisu udaljili sa mesta na kojem protestuju.

“Danas je jedan od najtežih dana za naš narod na severu KiM. Situacija je veoma ozbiljna i kada imate posla sa ljudima koji nisu odgovorni, a kojima je jedini cilj kako da prošire svoju vlast i moć, onda je vrlo teško doći do racionalnih rešenja”, rekao je Vučić na početku obraćanja.

“Mi smo za njihove planove znali još sinoć. To je najbrutalniji upad sa 350 lica, mnogo dugih cevi, dvadeset oklopnih vozila”, naglasio je predsednik Srbije.

Predsednik je podsetio da Priština ne ispunjava svoje obaveza iz sporazuma sa Beogradom.

“Mi smo imali dva sporazuma, iz 2011. i 2016. To su 4 dogovora o slobodi kretanja. Suština je da se radi o takozvanim KS tablicama, kojima je produžavana važnost od 2011. do 2016, pa onda do 2021. Osnovna obaveza Prištine je bila formiranje ZSO. Koga briga za njihov ustav! Ništa nisu ispunili”, rekao je Vučić.

“Priština je na poslednjem dijalogu rekla da neće da razgovara ni o čemu osim o nestalima, a kada je došlo do tog pitanja, rekli su da neće da razgovaraju dok je na čelu Komisije Veljko Odalović. Oni su od nas tražili 22 lokacije, mi smo istražili 22. A oni nisu istražili 9 od 10 koje smo mi tražili. Mi ne možemo da zamenimo kosti ljudi jer oni kažu da neće dok ne smenimo Veljka Odalovića”, dodao je Vučić.

Predsednik Srbije kaže da u Prištini na volšeban način tumače nešto što, kako ističe, apsolutno nigde ne piše, osim što je, kako kaže, u glavi gospodina Aljbina Kurtija.

“Pošto sam video bezbroj netačnih tumačenja u medijima – više nije problem KM ili Priština, to je malo jutros bio problem, sada više ni to nije problem. Problem je i ako naiđe vozilo vranjskih tablica”, kaže Vučić.

Vučić je pokazao fotografiju ambulantnog vozila koje je, kako kaže, prevozilo bolesnike, a koje je zaustavljeno na administrativnom punktu.

“Pregledali su ljude, a zatim skidali tablice jedne suverene, međunarodno priznate države, članice Ujedinjenih nacija zato što se njima te tablice ne sviđaju. Kažu pošto mi njima stavljamo stikere, oni će nama da skidaju tablice. Niti to igde piše niti je ikada pisalo niti je to moguće. To ne piše i nije pisalo nikada i nigde”, naglašava Vučić.

Ističe da su u Prištini rešili sve to da sprovedu na silu, pa su, kako kaže, ceo dan demonstrirali silu na Jarinju i Brnjaku.

Vučić je podsetio na sve što Priština nije ispunila, a trebalo je po odredbama Briselskog sporazumu.

“Priština je na poslednjem sastanku o dijalogu poručila da više neće da razgovara sa nama ni po jednom pitanju osim o pitanju nestalih, a kada smo došli do pitanja nestalih, onda su rekli da ne mogu sa nama da razgovaraju zato što je na čelu Komisije za nestale Veljko Odalović. Onda smo rekli da ostavimo to po strani i da razgovaramo na tehničkom nivou da bismo mogli roditeljima, bilo Srbima ili Albancima, da vratimo kosti njihove dece, da mogu da ih sahrane i ožale kako priliči civilizovanim ljudima”, kaže Vučić.

Ističe da su onda predstavnici prištinske strane saopštili da nisu zainteresovani jer ono što su obećali ne mogu da ispune.

Poručio je da “u ovom trenutku ne vidi smisao dijaloga”. On je objasnio da albanska strana ne poštuje dogovore i da tumači sporazume po svom slobodnom nahođenju.

“Neko nije objasnio čoveku (Aljbinu Kurtiju) da ono što potpišete, morate da poštujete”, rekao je predsednik Srbije.

Vučić je pozvao sve Srbe da ne nasedaju na provokacije Prištine i da mirno protestuju bez incidenata. 

2 KOMENTARA

  1. “Ми” преговарамо као што би пијани грофови. Онај са друге стране на твој префлог одговара одречно. Ми се ухватили за ЗСО, а стотину чујеш само “јо”(не). Ти си истројан, увек га частиш: укинеш српску полицију, судство, учвстиш “прелазе” граничним рампамс. Па се онда чудиш што бију Србе, пале куће, не дају Србима да се врате на своје, отимају летину, листе шуме… Али, ти даље јуриш ка рекорду: колико пута си био на “преговорима, па си рекордер и у спавању на поду. Еј, мој грофе, грофе…

  2. Господин председник је сам водио (и води) спољну политику, поготово у овом случају и сам доносио решења. Испоставило се да су та решења лоша, а да свеукупна политика коју води, доводи српски народ на Косову у све тежу ситуацију. Сведоци смо јавних фрустрација из разлога што се “резултати” које је он договорио, не спроводе, а ваљда је било за веровати да ће се спроводити. Сада се “таламбаса” некаквим седницма “савета за безбедност”, које ничему неће помоћи, осим што ће продужити јаловост и бесмисленост спољне политике господина председника.

Comments are closed.