Milo Đukanović “novi” predsednik DPS: Na Kongresu se govorilo i o “srpskom svetu”, “hibridnom ratu”, “manipulacijom verskim osećanjima”…

0
screenshot/youtube

(Beta/Vijesti) – Vanredni kongres crnogorske Demokratske partije socijalista (DPS), posle izbornog poraza i silaska s vlasti nakon 30 godina, danas je održan u Podgorici.

Milo Đukanović, izabran je danas za “novog” predsednika Demokratske partije socijalista kao jedini kandidat.

Za potpredsednike DPS izabrani su Jevto Eraković, Ivan Vuković, Abaz Dizdarević i Sanja Damjanović, prenose Vijesti.

A kao “stari” predsednik DPS-a Milo Đukanović otvorio je 9. Kongres partije.

Poslednjih dana se dosta govorilo o dosadašnjem zameniku predsednika i doskorašnjem premijeru Dušku Markoviću koga nije bilo među predloženim kandidatima za potpredsednike. Kako prenose Vijesti Marković bi trebalo da bude izabran na čelo Političkog saveta DPS.

Očekuje se i da Predrag Bošković bude generalni sekretar DPS.

Đukanović je u govoru rekao da je partija razumela poruku građana Crne Gore na izborima i da predstavlja snagu države.

“Turbulentno vreme obeleženo pandemijom i novi neočekivani proces, prevashodno brutalna manipulacija verskim osećanjima ljudi i uplitanje drugih država, presudno su doprineli da rezultat izbora bude ne samo ispod naših očekivanja, već iznenadjujući za veći deo javnosti”, rekao je Djukanović na Devetom vanrednom kongresu DPS.

Na parlamentarnim izborima 30. avgusta prošle godine DPS je nakon 30 godina otišla u opoziciju, a nova vlast raspolaže tesnom većinom i ima 41 od 81 poslanika crnogorskog parlamenta.

Djukanović, crnogorski predsednik i jedini kandidat za šefa DPS na današnjem Kongresu, rekao je da je “hibridni rat pred izbore kreiran sa strane i sa istih adresa” kao i pre referenduma o nezavisnosti Crne Gore 2006. godine i parlamentarnih izbora 2016. godine.

“Akteri ove hajdučije dodatno su usavršili svoj repertoar pritisaka kojima se ovog puta nismo uspeli odupreti. Falilo je snage i umeća da se dovoljno široko u domaćoj i inostranoj javnosti prepozna kakvom je udaru izložena Crna Gora”, kazao je Djukanović.

On je naveo da su “kalkulacije i povodljivost” dovele do toga da je snaga DPS i njenih partnera manja za jedan mandat od tročlane koalicije medju kojima, kako je kazao, “dominira ona koja otvoreno služi interesima drugih država koje pokušavaju da svojataju Crnu Goru”.

“Te države pokušavaju da menjaju gradjanski i sekularni karakter Crne Gore i vide je kao deo srpskog sveta, a globalno kao deo ruskog sveta”, dodao je Djukanović.

On je rekao da DPS, uprkos svemu, nije učinila nijedan korak “koji bi pretio da Crnu Goru gurne u bezdan nestabilnosti” i dodao da se u tom smislu nisu ostvarila “skeptična i ponekad zlokobna očekivanja domaćih i stranih analitičara, nemalog broja medijskih krugova i nedobronamernih kritičara DPS i Crne Gore”.

Predsedništvo DPS predložilo je osam kandidata za četiri potpredsednika stranke.

Medju kandidatima nema doskorašnjeg premijera Crne Gore Duška Markovića ni kadrova koji su donedavno bili visokopozicionirani u stranci i izvršnoj vlasti.

Pojedini mediji spekulišu da bi Marković mogao da bude generalni sekretar stranke.

U poruci učesnicima Kongresa, istoričarka iz Srbije Latinka Perović navela je da DPS “ima znanja i snage da napravi bilans svoje strategije”.

“Udaljili ste se od velikosrpske politike koju je simbolizovao Slobodan Milošević, obnovili državnost, ali znali ste zašto vam je potrebna obnova. Ubistvom Zorana Djindjića izgubili ste partnera u Srbiji, ali vaši su odnosi sa svim zemljama u regionu dobri, uspešni, na istom tragu modernizacije društva. Postavili ste obnovu državnosti kao cilj, ali sa orijentacijom da očuvate antifašistički, multinacionalni, multiverski karakter Crne Gore i mislim da ste to u najvećoj meri uspevali. Okrenuli ste se Evropi, ušli u NATO”, rekla je Perović.

Učesnike Kongresa pozdravili su i generalni sekretar Socijalističke internacionale Luis Ajala, predsednik Partije evropskih socijalista Sergej Stanišev, predsednik Socijaldemokratskog saveza Makedonije i premijer Severne Makedonije Zoran Zaev, portparol Socijaldemokratske partije Nemačke za spoljnopolitička pitanja u Bundestagu Nils Šmid.