Milijarderi, a i dalje rade. Zašto uvek hoće još? – Čitajte u 50. broju Njujork tajmsa na srpskom, poklon uz Nedeljnik

0

“Milijarderi ne bi trebalo da postoje”, rekao je nedavno američki senator Berni Sanders.

Mark Zakerberg, osnivač Fejsbuka koji je “težak” blizu 70 milijardi dolara, očigledno je saglasan sa ovom Sandersovom idejom. “Ne znam da li bih mogao da odredim koja je najveća količina novca koju bi neko trebalo da ima”, rekao je Zakerberg u oktobru. “Ali na određenoj ravni, niko ne zaslužuje da ima toliko para.”

Ovo doba, ipak, podražava stav “pohlepa je dobra” iz osamdesetih, ere koja je simbolizovala pozlaćeni uspeh. Za mnoge na vrhu činjenica je da previše novca nije dovoljno novca, ali neki se pitaju zašto je to tako.

Istraživanja su tokom godina ukazivala da bogati ljudi imaju tendenciju da više rade, a manje vremena provode u socijalizaciji. Tim Kuk, izvršni direktor kompanije Apple čije se bogatstvo meri u stotinama miliona, kaže da se svakog dana budi u 3:45 ujutru da osmisli novi udar na svoje korporativne rivale. Ilon Mask, čovek koji stoji iza kompanija Tesla i SpaceX, raspolaže sa 23 milijarde dolara, ali pravom pobedom smatra to što je svoju radnu nedelju od 120 radnih sati svukao na 80 ili 90…

*Ceo tekst čitajte u novom Njujork tajmsu na srpskom.

Ovog četvrtka svi čitaoci Nedeljnika na poklon dobijaju jubilarni 50. broj Njujork tajmsa na srpskom jeziku