“Meganmarklovati” je omiljeni glagol među klincima u Britaniji: Evo kako bi trebalo da ga koristite

0
Foto: Megan Markl

Odluka Princa Harija i Megan Markl da promene svoj život uzročno-posledično promenila je i mnoge druge stvari, pa je tako, možda i neočekivano, na dnevnom redu promena bio i jezik.

Nije neuobičajeno da se u slengu određeno prezime koristi kao glagol u određenim uslovima, uobičajenim za ličnost čije se prezime koristi.

Tako recimo navijači Crvene zvezde kada žele da kažu da će njihov klub oterati nekog igrača koriste izraz “šilbovati” po bivšem igraču Blejku Šilbu koji je oteran iz kluba.

Ili još poznatiji primer – kežmanovati. Ono kada neko napravi glupost, ekspresno upropasti svoju šansu (izraz nastao posle Kežmanovog crvenog kartona 30 sekundi nakon što je ušao na teren protiv Norveške).

A iz političkog života ostalo je ono – “ne šešeljaj”, što se odnosilo na neku vrstu fizičkog ili verbalnog oponašanja lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja.

Od Megan Markl, na srpskom bi bilo logično “meganmarklovati”, a Gardijan je ponudio tačan opis kada je pogodno koristiti glagol nastao od prezimena “odbegle princeze”.

“Onda kada cenite sebe i svoje mentalno zdravlje dovoljno da napustite sobu/situaciju/okruženje koje vas ne ceni dovoljno i u kojem niste poželjni”.

Kako primeniti ovo u praksi?

Kada izlazite u grad

Samopoštovanje i postojanje granica, naročito kada je u pitanju alkohol.

Kaže se: Ima da meganmarklujem večerašnji izlazak, vraćam se kući na vreme, spavam osam sati i ne javljam se bivšem/bivšoj.

Ne kaže se: Ima da meganmarklujem izlazak večeras, igraću na stolu i poslaću neku tužnu pesmu bivšem/bivšoj.

U odnosu sa partnerom

To su one situacije kada vam se neko javi u tri sata izjutra, posle dugog ćutanja.

Kaže se: Meganmarklovala sam bivšeg, nikada mu više neću odgovoriti na poruku.

Ne kaže se: Meganmarklovala sam bivšeg, nema veze što mi nije odgovorio prethodnih mesec dana, bio je zauzet sigurno.

Na poslu

Samosvesnost i napuštanje kompanije u trenutku kada ne ceni vaše kvalitete.

Kaže se: “Razmišljam da ih megamarklujem, nisam dobio povišicu dve godine, a više bi mi se isplatilo da sam radio kao Instagram influenser”.

Ne kaže se: “Meganmarklovaću ih kada budem ažurirao Linked In, znači nikada”.

Jezički čistunci ustali su i protiv “bindža”, ali gde u jeziku ima mesta za šilbovanje i … biće i za “meganmarklovanje”.