Makronova godina: Plan za pobedu i Zapadni Balkan – Velika analiza Ane Otašević u novom Nedeljniku

0
EPA-EFE/LUDOVIC MARIN / POOL

Emanuel Makron će se od 1. januara naći na evropskom tronu, pošto Francuska preuzme predsedavanje Evropskom unijom, što je zgodna podudarnost sa završnicom njegovog predsedničkog mandata koji je počeo sa ambicijom da reformiše Evropsku uniju.

Izborna godina u Francuskoj se poklopila sa preuzimanjem evropskog kormila od Slovenije.

Tako je Makron, koji se još nije kandidovao za izbore u aprilu, dobio priliku da vodi predsedničku kampanju u ulozi lidera Evropske unije. U ovoj ulozi je pokušao da se nametne u prethodne četiri godine i tako na neformalnom tronu zameni nemačku kancelarku Angelu Merkel, zbog čega karikaturisti u evropskoj štampi vole da ga predstavljaju u Napoleonovom šinjelu.

Za razliku od nekih drugih evropskih lidera, francuski predsednik drugačije vidi ulogu predsedavajućeg. “To nije uloga ugostitelja, već uloga koja nadahnjuje”, primetio je u svom govoru 9. decembra na konferenciji za štampu u Parizu na kojoj je izneo smernice svog evropskog programa u narednih šest meseci, koliko će Francuska biti na čelu rotirajućeg predsedništva Saveta Evropske unije.

Makronova ambicija polazi od konstatacije da Evropska unija mora da se reformiše. Sa ovom idejom je započeo mandat i sa istom misijom ga završava.

Ceo tekst objavljen je u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 16. decembra

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs

Svi čitaoci na poklon dobijaju novi broj Mond diplomatika