Od izbijanja pandemije pričamo o ekonomskim posledicama zaboravljajući na ove koje su već došle – mentalne. Jedino rešenje mogla bi da bude „generacija P“ (pandemija), odnosno klinci od 22 i 23 godine, koji su posle Drugog svetskog rata promenili svet.

Oni nemaju toleranciju na gluposti. Nemaju opravdanje za nasilnog policajca koji pred gomilom kamera brutalno ubija crnca koji priziva mamu i moli za pomoć. „I can’t breathe!“ toliko je dobar naslov ovoga u čemu se nalazimo.

AMERIČKI PRAGREH JE RASIZAM, ALI JE evropski nacionalizam.

Šta ćemo s tim? Meni je super što Srbi nisu rasisti pošto vole Džordana, ali šta ćemo sa Šiptarima, balijama, Škijama, Vlasima…? S netrpeljivošću među narodima u ovom regionu, u kojoj liberalni predsednik jedne EU zemlje za susedni narod kaže „šaka jada“?

Šta ćemo s policajcima koji su pred kamerama išamarali dečaka na Vračaru? Ili s tim da u narednih 30 godina ne možemo da zamislimo policajce koji kleknu pred studentima…

NO, I NACIONALIZAM SE PREKRSTIO U Evropi, kao kokain, pa je dobio novo slabije ime: suverenizam.

Šta tačno to znači, niko nema pojma, posebno u zemlji u kojoj je glavni suverenista postao bivši ultraliberal, koji je na prethodne izbore izlazio sa programom da pogasi sve državne firme, a na ove da protera sve migrante.

I onda se sa njegovim tezama, usred „Utiska nedelje“, složi lider Pokreta slobodnih građana?!

Rukuju se baš u tom delu. Autentični suverenista Đorđe Vukadinović delovao je kao Tomas Džeferson.

I ZA KOGA MI ONDA OVDE možemo da glasamo? Ko se, uopšte, nalazi na glasačkom listiću?

Da li će bivši radikal i doživotni ministar informisanja uskoro da postane poslednji liberal u Srbiji?

Jedina sreća „bojkot opozicije“ je što im njihovi glasači i dalje ne veruju da su zalegli za nacionalne teme.

Čime su se bavili ti ljudi što misle da je dovoljno neko istraživanje da grunete temu koja uopšte nije vaša? Čemu služe lažna imena naših stranaka, koje su sve za socijalnu pravdu, narod, demokratiju…

I Severna Koreja je zvanično Demokratska Narodna Republika Koreja.

SRPSKI PROBLEM, IPAK, OVDE JE MNOGO složeniji. Mi ne možemo da budemo suverenisti. Baš kao što ne mogu Rusi.

Jednostavno, nismo se zaokružili u jednoj državi. I šta onda traže, u stvari, suverenisti? Da se odreknemo Srba u regionu? Načertanija, koje je najglobalističkiji srpski tekst.

Pre je Vesna Pešić suverenista nego Vojislav Šešelj.

Pre „krug dvojke“ nego „slavski pojas“.

I ZATO BI, IAKO JE TO još jedan naš paradoks, pre svih nacionalistima glavni interes morao da bude Srbija u EU.

Svi Srbi u jednoj državi. Sećate se. Toliko je Srba izginulo za tu ideju…

Jer kako se onda suverenisti zalažu za dve granice do brata u Banjaluci, ukoliko hoće da idu auto-putem, ili jednu granicu do brata u Kosovskoj Mitrovici, ili drugu do Nikšića?

NAJVAŽNIJE PRAVILO BIZNISA JE DA SE lakše upravlja sa deset prodavnica nego sa jednom.

I zato naše „Novo Načertanije“ može da bude jedino ekonomsko povezivanje u regionu. Za utehu, i Nemci su u prošlom veku dva puta pokušali silom da prošire svoju sferu interesa, pa su sad shvatili da mogu to da postignu jedino u miru.

ŠTA BI DANAS SRBI DALI ZA plan Z4. Zamislite da u jednoj EU zemlji imamo 30 poslanika, umesto tri.

Zar to nije naš najveći nacionalni interes u regionu? Globalistički, antisuverenistički…

Razgraničenje je plan kao da ga je smislio „krug dvojke“. Da završimo s tim. Šta bi bila Mitrovica osim novi Bujanovac? Ne znam kako elite ne shvate da se mi u Makedoniju ili na Kosovo više nikad nećemo vratiti ljudstvom, ukoliko ne planiramo neki genocid, već jedino čokoladicama.

OVAJ LIST SE, POSLE SRBIJE, NAJVIŠE prodaje u Republici Srpskoj i Crnoj Gori. Ne vidim razlog zašto bismo mi sami smanjili svoj biznis. I uticaj.

Milošević je bio dovoljno glup da ne shvati da je upravo konfederalna Jugoslavija, koju je on u Hagu jedini odbio, bila najveći srpski interes, a ne slovenački i hrvatski.

Istu stvar danas rade srpski suverenisti ne shvatajući da rešenje srpskog nacionalnog interesa leži samo u EU.

Jer i Džordan je, kada su ga jednom pitali zašto ne podrži crnog demokratskog kandidata, rekao: „I republikanci kupuju patike.“

***

*Kolumna Veljka Lalića iz Nedeljnika br. 439 od 11. juna. U novom Nedeljniku koji je na kioscima od čevrtka 18. juna čitajte kolumne: Lalić o predstojećim izborima, Ljiljana Smajlović o rešenju za Kosovo u Beloj kući, Srđan Valjarević i Marko Prelević o „tihoj većini“…

NAPOMENA: Uz novi Nedeljnik dobija se na poklon peta knjiga iz hit edicije „Velike biografije“, knjigu o Draži Mihailoviću „Izdani saveznik: Đeneral u tajnom arhivu CIA“

Komentara

  1. Dejan Novaković
    17. juna 2020. 13:18

    Fantastičan tekst, kao i uvek od poštovanog Veljka Lalića, pun pravog uvida u stvari i izbalansiranosti. Hvala vam na ovome!

  2. Marko Jovan
    21. juna 2020. 17:20

    Da nije ovoga teksta, ozbiljno bih se zabrinuo za svoj narod... Dovoljno je sto Sergej Trifunovic puca sebi u noge... Eh Sergej, da je bilo pameti...

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.