Lista najboljih univerziteta na svetu: Harvard i dalje prvi, veliki pad BU, Univerzitet u Zagrebu skočio

3
Lista 20 najboljih univerziteta na svetu prema Šangajskoj listi Screenshoot

I ove godine, Harvard je na prvom mestu najboljih univerziteta u svetu na Šangajskoj listi. Slede ga Stenford, Kembridž, MIT, Berkli, Prinston, Oksford, Kolumbija, Kalifornijiski institut za tehnologiju i Univerzite u Čikagu koji je na desetoj poziciji. Prvih 10 pozicija su manje-više ostale nepromenjene u odnosu na prethodne godine.

Beogradski univerzitet pao je na Šangajskoj listi najboljih svetskih univerziteta koja je objavljena danas, i to za više od 100 mesta i nalazi se negde oko 420. pozicije, dok je Zagrebačko sveučilište ove godine popravilo svoju poziciju i vratilo se među 500 najboljih univerziteta na svetu.

Pozicija BU na Šangajskoj listi beleži pad za više od 100 mesta

Drugu godinu zaredom BU sklizno je na Šangajskoj listi. Očekivalo se da ove godine ostane u 400 univerziteta. Međutim, BU je pao, pa se nalazi između 400. i 500. mesta. Najbolju poziciju Univerzitet u Beogradu ostvario je 2017. godine (284. mesto u svetu) a sa razočaranjem je dočekan u javnosti prošlogodišnji pad za 18 mesta kada je najstariji i najveći srpski univerzitet zauzeo 302. mesto. Univerzitet u Zagrebu je 2017. i 2018. godine bio između 500. i 600. mesta, da bi ove godine skočio pa se nalazi između 400. i 500. mesta.

Univerzitet u Zagrebu je popravio poziciju ove godine i ponovo je među 500 najboljih univerziteta

“Univerzitet u Beogradu stropoštao se za više od sto mesta na Šangajskoj listi za 2019. godinu. Na grafikonu se vidi da je to padanje za više od stotinu stepenika! Naučni magazin „Galaksija” je u junskom broju svojeg elektronskog izdanja najavila pad za, otprilike, tridesetak mesta. Nažalost, survavanje je kudikamo teže”, kaže Stanko Stojiljković, urednik magazina “Galaksija”

Najstarija i najveća visokoškolska ustanove u Srbiji, koja je među 500 odabranih celog sveta uvršćena prvi put 2012. godine se do lane se polako, ali sigurno uspinjala na lestvici. Tada školje završila 18 mesta niže, štop je morao da bude znak za uzbunu.

“Veoma neugodna vest, pristigla 15. avgusta tačno u podne, nedvosmisleno je potkrepila zloslutna nagađanja da je Univerzitet u Beogradu u ozbiljnom slobodnom padu. Biće zanimljivo kako će to zvaničnici i novinari predočiti javnosti, jer su lane- kao da su u volšebnom prećutnom dogovoru – samo izvestili da se na šangajskoj lestvici nalazi od 301. do 400. mesta. Ni reči da je 2017. bio na 284. stepeniku, što mu je najviše uspinjanje od 2012. Da li se nad Beogradskim univerzitetom nadvila sudbina Zagrebačkog sveučilišta, koje je godine dana ranije dospelo na Šangajsku listu, a nakon tri ispalo… Za razliku od Ljubljanske univerze koja u počasnom klubu 500 od oko 22.500 visokoškolskih ustanova iz celog sveta boravi još od 2007. godine. Harvard je 17. put uzastopce osvanuo ispred svih, baš kao 2003. kada je Šangajska lista obznanjena”, kaže Stojiljković.

Na već objavljenoj Šangajskoj listi za 2019. godinu po naučnim oblastima Univerzitet u Beogradu je pao u većini oblasti, a skok je zabeležen u kliničkoj medicini i javnom zdravlju.

Na najnovijoj rang-listi po naučnim poljima (objavljena u junu) zabeležen je pad u nekoliko velikih oblasti: u matematici je BU plasiran između 401. i 500. mesta, dok je prošle godine bio između 201. i 300. Stepenicu niže smo se spustili u hemiji i fizici, dok nas u biologiji više nema među najboljih 500 (lane smo bili rangirani između 401. i 500. mesta). Prošle godine najbolju poziciju BU je imao u prehrambenoj tehnologiji – 43. mesto, a sada je na 50. Dobro su rangirani i rudarsko i mineralno inženjerstvo (92. mesto), instrumentalna nauka i tehnologija (134), metalurško inženjerstvo (179), javno zdravlje (180) i stomatologija (187. mesto u svetu).

Oblasne liste univerziteta detaljno se vode u 54 oblasti, a Beogradski univerzitet je ove godine zastupljen u 25 oblasti, za razliku od prošlogodišnjih 27.

3 KOMENTARA

  1. Očekujemo da novi materi i doktoranti, sa domaćih privatnih univerziteta,
    obezbede mesto na Šangajskoj listi.

  2. КРЕДИТ ЈЕ ДОШАО ЗА НАПЛАТУ?

    Koме је чудно што је Београдски универзитет доживео драматичан пад на Шангајској листи и са прошлогодишњег 302. места листе најбољих високошколских установа на свету ове године се налази између 401. и 500. позиције. И врапци знају за плагијате доктората виђенијих високо котираних политичара, куповина диплома, имају дипломе, а знање изостаје. Изјаве да за високо котирање на тој листи потребни су Нобеловци, објављивање радова у еминентним светским часописима. Ако се плагирају (краду) докторати, шта је са радовима, ситуације су још горе, још и ако су професори напредовали са плагијатима, а не интелектуалним радом, БУ че клизати још више. Годинама јавно је покренуто испитивање плагијата, а није мрднуто са мртве тачке, а плагијатори, уместо да сносе консеквенце, јачају своју позицију у друштву уз велику и здушну подршку Вође. Интелигенција уместо да развија своју земљу доприноси напредовању Запада, који нам је донео огромну штету..

  3. Visoku poziciju Beogradskog univerziteta je godinama obezbeđivao prof.Stojan Radenović, ali bez podrške Države, a da ne govorim o nacionalnim priznanjima, njegov entuzijazam i elan nisu mogli večno da traju.

Comments are closed.