Lanset: Britanski soj koronavirusa nije tako težak kako se strahuje

0
Foto: Profimedia

Visoko zarazna varijanta kovida-19 prvi put identifikovana u Velikoj Britaniji ne prouzrokuje težu bolest kod hospitalizovanih pacijenata, pokazuje nova studija objavljena u medicinskom časopisu “The Lancet”.

Soj poznat kao  B.1.1.7, otkriven je u Velikoj Britaniji krajem prošle godine i postao je najčešći u Sedinjenim Državama, prema američkim Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

U studiji objavljenoj u ponedeljak, analizirala se grupa od 496 pacijenata primljenih u britanske bolnice u novembru i decembru prošle godine, pa su se upoređivali ishodi kod pacijenata zaraženih sojem B.1.1.7 ili drugim sojevima.

Istraživači su ustanovili da nema razlike u riziku od teške bolesti, smrti ili drugih kliničkih ishoda kod pacijenata zaraženih sojem B.1.1.7 ili drugim sojevima.

„Naši podaci, sa svim postojećim ograničenjima jer je reč o „real-world study“, pružaju početna uveravanja da težina bolesti kod hospitalizovanih pacijenata zaraženih sojem B.1.1.7 nije značajno različita od težine bolesti onih koji nisu njime zaraženi“, navode naučnici.

U odvojenoj studiji objavljenoj u medicinskom listu za javno zdravstvo „The Lancet“ utvrđuje se da će vakcina biti verovatno efikasna protiv britanskog soja s obzirom na to da nema očitog povećanja stope ponovne zaraze u poređenju sa drugim sojevima.

Prema britanskim naučnicima, britanski soj je oko 40 do 70 odsto zarazniji od ranijih dominantnih sojeva.

U studiji se takođe potvrđuju ranijii nalazi da je varijanta B.1.1.7 zaraznija.