“Krušik je poslovao u korist svoje štete i privilegovanih. Ministarstvo je redovno informisano o svemu…”: Šta je sve rekao uzbunjivač Aleksandar Obradović

1

Uzbunjivač Aleksandar Obradović, koji je ukazao na nezakonite radnje koje se događaju u vojnoj fabrici “Krušik” u Valjevu, tokom gostovanja u emisiji Presing, na TV N1, objasnio je kako su tačno vršene malverzacije u toj fabrici.

“Stvar je jednostavna i jasna – grupa privilegovanih kupaca je pune četiri godine (2015, 2016, 2017 i 2018) imala privilegovane cene koje su bile jednake ili niže od cene koštanja proizvoda u Krušiku. Krušik je svesno poslovao u korist svoje štete. Apsolutno nema nikakve dileme o veličini zloupotrebe, to potkrepljujem gomilom dokaza koje imam sve, a imaju ih i sudski organi, nikave dileme tu nema”, rekao je.

Posao se odvijao na sledeći način, nastavlja Obradović: zainteresovana firma poslala bi zahtev za ponudu, službe Krušika formirale bi cenu vodeći računa o interesima fabrike sa cenom koštanja i uračunatim profitom, ponuda bi se prosledila kupcima, a nakon toga potpisao ugovor – gde uopšte nisu primenjene te cene.

“Bile bi cene koje su kao zakucane važile četiri godine. Te cene su važile samo za privilegovanu grupu kupaca, a tu su firma GIM, firma Slobodana Tešića, firma iz UAE koja ima svoje predstavništvo u Srbiji, i još jedna beogradska firma”, objašnjava uzbunjivač.

Obradović ističe da su o tome redovno bili obaveštavani ljudi iz ministarstva.

“Institucije koje su morale da brinu o interesu Krušika sve to vreme žmurile su na dešavanja u fabrici, pre svega mislim tu na Ministarstvo odbrane. Sve informacije o poslovanju, sve ugovore od 2015. Uprava za odbrambene tehnologije (Ministrastva odbrane) dobijala je na sedmičnom nivou od Krušika, to je obaveza…sve kopije ugovora, finansijske analize, apsolutno sve”, tvrdi Obradović i dodaje da je sva dokumentacija ažurirana i da su izveštaji slati na sedmičnom nivou.

S ozbirom na to, on ističe da osnovano sumnja da je i vrh države uključen u te malverzacije i da su ga zbog toga i uhapsili.

On je ponovio da razlog zbog koga je uradio sve što je uradio nije bilo sticanje novca, rekavši da su njegove finansije “prečešljane i uzorane i da bi mahali time” da je bilo šta pronađeno.

Nisu to bili, kako je dodao, ni politički razlozi.

“Imam svoja politička uverenja, volim sendviče – ali ih sam pravim, niko me ne plaća. Ovo je bio potez samotnjaka”, istakao je.

Razlog nije bio, posebno naglašava, ni sudbina njegove majke u Krušiku, kako su isticali pojedini predstavnici vlasti.

“Kad bi se pogledale godine moje majke, jasno je da je tri meseca od kad je generalni direktor Petković došao na čelo fabrike imala uslov za penziju. Ona je jedina od izvršnih direktora ostala u njegovom timu, i on se prema njoj odnosio sa poštovanjem, a nakon dva meseca podnela je zahtev za odlazak u penziju i to se ne može uzeti kao motiv za bilo šta”, naglasio je Obradović.

On se zahvalio svima koji su ga podržali i istakao da je to “dodatna injekcija hrabrosti i inata”.

1 KOMENTAR

  1. Скандал епских размера који би сваку владу и све умешане збрисао са својих позиција у иоле организованом друштву.

Comments are closed.