“Krizni štab razmišlja o pooštravanju mera u Beogradu i još nekim gradovima…”

0
Printscreen/YouTube/TVKopernikus

“Nedelja pred nama doneće povećanje broja zaraženih”, ocenio je epidemiolog dr Branislav Tiodorović i najavio da je moguće da u nekim gradovima, kao što su Beograd, Vranje ili Arilje, dođe do pooštravanja mera.

„Tek u nedelji koja je pred nama imaćemo jasniju sliku o broju zaraženih. Treba očekivati povećanje jer prolazi inkubacioni period od povratka sa zimovanja. Na to još, nažalost, imamo i ove situacija sa održavanjem žurki po gradu. Jasno je da nas očekuje jedna nedelja koja će biti značajna po povećanju broja pozitivnih”, izjavio je dr Tiodorović, a prenosi portal Nova.rs.

On ne zamera ljudima što ispraćaju i odaju počast preminulom Đorđu Balaševiću, ali je zamolio sve koji idu na takva okupljanja da nose maske i vode računa o epidemiološkim merama.

Prema njegovoj oceni, rast zaraženih mogao bi da se očekuje među radno aktivnim stanovništvom, kao i mlađom populacijom.

U Srbiji je, kako je istakao, još uvek nepovoljna epidemiološka situacija, a u gradovima kao što je Vranje, Beograd ili Arilje mogla bi da bude i vanredna situacija.

“U Kriznom štabu postoji razmišljanje o pooštravanju mera i skraćivanju radnog vremena posebno ugostiteljskih objekata. Dobro je što je pooštrena kontrola posebno ugostiteljskih objekata gde se okupljaju ljudi. Možda ćemo doći i do trenutka da, ako ne u celoj Srbiji, već u nekim gradovima koje smo pominjali, dođe do oštrijih mera, jer je to neophodnost” naglasio je dr Tiodorović.

On je dodao da Krizni štab odavno zastupa pristup bolje kontrole i nadzora sprovođenja mera.

“Ako budemo dobro sprovodili nadzor i kontrolu nad merama, imaćemo možda bolju situaciju” naglasio je.

“Za kolektivni imunitet dva do tri miliona vakcinisanih…”

Govoreći o rezultatima vakcinacije, on je istakao da Srbija postiže odlične rezultate, ali da je savet epidemiologa da se što više i brže vakciniše.

“Za kolektivni imunitet nam treba dva i po ili tri miliona onih koji su vakcinisani, ne računajući one koji su preboeli, pošto se vakcinisanje savetuje i njima. Ako to uradimo za mesec ili dva onda ćemo moći normalno da letujemo na moru” ocenio je Tiodorović.

Govoreći o stvaranju antitela, Tiodorović je naveo da se kod mlađih ljudi koji imaju zdrav organizam može očekivati da razviju antitela u roku od 15 dana dok kod starijih od 65 godina i onih koji imaju neke popratne bolesti može proći i do mesec dana dok ne razviju antitela.