Kremlj: “To su teške sankcije. One su problematične, ali Rusija poseduje neophodan potencijal…”

0
EPA-EFE/ALEKSEY NIKOLSKYI / SPUTNIK

(Beta) – Rusija poseduje neophodne rezerve kako bi kompenzovala štetu od novih zapadnih sankcija i sada se sve čini da se minimiziraju posledice zapadnih sankcija, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

“To su teške sankcije, one su problematične, ali Rusija poseduje neophodan potencijal za kompenzaciju štete od tih sankcija”, kazao je Peskov novinarima.

Zapadne zemlje su se dogovorile da isljuče ruske banke iz sistema SWIFT i da zamrznu aktive Centralne banke, dok je nebo iznad EU i Kanade zatvoreno za ruske avione.

SAD, Kanada i EU uvele su sankcije protiv predsednika Vladimira Putina, šefa diplomatije Sergeja Lavrova i svih članova Saveta za nacionalnu bezbednost.

Peskov danas nije želeo da komentariše sakcije Zapada u odnosu na Centralnu banku, rekavši da su sad sve radnje usmerene na minimiziranje posledica.

“Ja, bih sada, pošteno govoreći, izbegao neke emocionalne ocene. Sada su važna dejstva, koja minimiziraju posledice. Ocene ćemo davati kasnije”, kazao je Peskov.

Na pitanje da li će direktorka Centralne banke Elvira Nabiulina danas izvstiti Putina na savetovanju o rizicima povezanim sa ograničenjem na korišćenje zlatnih rezervi, Peskov je rekao da su ruskom predsedniku više puta podnosili izveštaj.

“Bilo je mnogo savetovanja, uključujući i sa njegovim učešće. A, bezuslovno, savetovanje i podrazumeva podnošenje izveštaja svih učesnika”, rekao je portparol Kremlja.