Predsednik ili Centralna banka.

Ko vodi monetarnu politiku zemlje? Ko brine i odlučuje o borbi protiv inflacije i referentnoj kamatnoj stopi?

To pitanje ozbiljno brine industrijalce, male i srednje preduzetnike, velike poljoprivredne proizvođače, bankare i investitore u – Brazilu. Naročito posle informacije da je majska inflacija od 3,93 odsto (u odnosu na maj prošle godine) nadmašila ciljanu inflaciju od 3,88 odsto. Centralna banka je odmah reagovala i odlučila da svoju (referentnu) kamatnu stopu zadrži na 10,5 odsto, na čemu su inače insistirali poslovni krugovi. Prethodno je Centralna banka svoju kamatu bila već smanjila za 3,25 odsto, ali je zbog rasta inflacije bila primorana da pauzira dalje snižavanje. Najnovija odluka Centralne banke od 19. juna signalizirala je da će troškovi zaduživanja biti stabilni i da će kamatna stopa ostati restriktivna dugo vremena kako bi se ojačala borba protiv rastuće inflacije.

Samo devet dana posle odluke o zadržavaju referentne kamatne stope, predsednik Brazila Inasio Lula da Silva doneo je dekret kojim je faktički Centralnu banku stavio pod svoj nadzor. Tim dekretom da Silva traži od guvernera Roberta Kamposa Neta da podnese zvaničan izveštaj zašto je inflacija u šest uzastopnih meseci bila izvan zacrtanog opsega. A opseg određuje Nacionalni monetarni savet u kome sede ministar finansija, ministar planiranja (predsednikovi ljudi) i guverner Centralne banke. Investitori smatraju da je sukob predsedničke i monetarne vlasti Brazila „razarajući preokret“ koji urušava poverenje tržišta. Na to se nadovezao i sukob predsednika države sa zakonodavnom vlašću (Kongres) upravo oko mera ekonomske politike i podsticanja privrednog rasta.

Nije samo inflacija problem koji muči Brazil. Svetska banka procenjuje da „strukturni izazovi za brazilsku ekonomiju uključuju još uvek složen poreski sistem, glomazno poslovno okruženje koje obeshrabruje preduzetništvo, nisku štednju i infrastrukturne investicije i ograničenu integraciju u globalna tržišta koja sprečavaju inovacije i ometaju konkurentnost.

CEO TEKST PROČITAJTE U NOVOM BROJU NEDELJNIKA, KOJI JE U PRODAJI OD ČETVRTKA, 04. JULA, NA SVIM KIOSCIMA I NA NSTORE.RS

UZ SVAKI PRIMERAK NOVOG BROJA NEDELJNIKA DOBIJATE MAGAZIN „HOW TO“ NA POKLON

HT 9

HT 9

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.