Kovid propusnice od 20 sati u ugostiteljskim objektima i kockarnicama: Nova odluka Kriznog štaba

0
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO)

Krizni štab za borbu sa korona virusom završio je zasedanje u zgradi Vlade Srbije, i doneo odluku da uvede kovid propusnice od 20 časova i produži jesenji raspust.

“Uvođenje kovid propusnica na onim mestima gde se najviše prenose i gde se okupljaju mlađe osobe, iako je ograničena, imala je efekta na povećanje učestalosti vakcinacije prvom dozom i u skladu sa tim odlučili smo da proširimo ovaj vremenski period za ugostiteljske objekte od 20h, s tim što će ugostiteljski objekti moći da rade 24 sata – ukoliko svi gosti imaju kovid propusnice posle 20 sati, izjavila je ministarka Darija Kisić Tepavčević nakon sednice Kriznog štaba, prenosi N1. Proširili smo ovu meru na kockarnice, dodala je.

“Epidemiološka situacija je u ovom trenutku prilično nepovoljna. Poslednjih nedelja beležimo pad učestalosti obolevanja, međutim brojke su i dalje izuzetno velike, ono što je jako bitno je da između 50 i 60 naših sugrađana izgubi bitku sa ovom bolesti” – rekla je Darija Kisić Tepavčević u svom obraćanju medijima.

Kisić Tepavčević je napomenula da je vakcinacija ključna i apelovala na mlade da se vakcinišu.

“Ponovo moramo da kažemo “vakcinacija, vakcinacija i vakcinacija”. U ovom momentu je 56 odsto građana vakcinisano, ali u uzrastu od 18 do 40 godina tek svaki četvrti je vakcinisan, i ja bi apelovala na sve mlade ljude koji misle da im virus ne može ništa da svako mora da da svoj doprinos borbi”, rekla je ministarka Kisić Tepavčević.

“Ovaj virus ne može da opstane van našeg organizma, a samo u organizmu osobe koja je osetljiva on se umnožava. Svako od nas treba da stvori branu za dalje širenje infekcije”, navela je Kisić Tepavčević.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja obaveštava da je Кrizni štab na današnjoj sednici doneo odluku da jesenji raspust za učenike osnovnih i srednjih škola počne u ponedeljak, 8. novembra i da traje do petka, 12. novembra.