Odlučeno: Produžava se raspust, trajaće od 8. do 12. novembra

0
Foto Profimedia/ Sigrid OlssonArchive: PhotoAlto

Ministarstvo prosvete saopštilio je da je raspust za đake produžen i da će trajati od 8. do 12. novembra, odlučeno je danas na sednici Kriznog štaba.

Tim za škole apeluje na primenu i drugih mera ograničavanja okupljanja i strogo poštovanje svih drugih propisanih mera prevencije i suzbijanja kovid-19 kako bi odluka o produženju jesenjeg raspusta dala efekat na smanjenje obolevanja od kovid-19 u školskom uzrastu i opštoj populaciji, saopšteno je iz Ministarstva.

Prvi radni dan za učenike, kako se dodaje, biće ponedeljak, 15. novembar 2021. godine.

Sednica Kriznog štaba za suzbijanje zaraze kovid-19 održana je danas , a jedna od tema na sednici bio je i početak raspusta za školarce.

Na stolu pred lekarima i političarima nalazi se i predlog o produženju važenja kovid propusnica od 17h do 01h, ili – 24 sata.

Najava produženja raspusta mogla se čuti prethodnih dana od ministara i pojedinih članova Kriznog štaba.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je da je stav Kriznog štaba za suzbijanje epidemije korona virusa da treba produžiti jesenji raspust za učenike u školama, a da će odluka o tome biti doneta u toku ove nedelje.

Ružić je za televiziju Pink izjavio da će se na Kriznom štabu „ove nedelje u opsegu ukupnih mera naći i predlog Tima za škole da se produži jesenji raspust, što postoji kao opcija“.

Pre toga je i ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da će jesenji raspust u školama biti produžen, čime će se prekinuti lanac prenosa korona virusa u tim obrazovnim ustanovama.

“Deca treba da imaju raspust tri dana, plus vikend, ali spojićemo tu nedelju najverovatnije i to će biti ukupno devet dana”.

Prema školskom kalendaru, učenicima sledi dvodnevni predah 11. i 12. novembra, koji je označen kao jesenji raspust, a zapravo je reč o spajanju državnog praznika Dan primirja u prvom svetskom ratu (koji se obeležava 11. novembra i neradni je za sve državne ustanove) sa predstojećim vikendom.