(INFOGRAFIKA): Više od 6.000 zaraženih, blagi rast preminulih…

0
Credit line: Raffaele biagiotti / Alamy / Alamy / Profimedia

U poslednja 24 sata, u Republici Srbiji je registrovano 6.126 novih slučajeva koronavirusa, dok je na kovid-19 testirano ukupno 22.552 građana.

Potvrđeno je da su preminule 64 osobe.

Prema poslednjim informacijama, na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 277 pacijenata.

Procenat pozitivnosti, broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih, iznosi 27,16 odsto.

Sednica Kriznog štaba

Danas se održava sednica Kriznog štaba, a jedna od tema na sednici biće i početak raspusta za školarce. Očekuje se da će on trajati od 8. do 14. novembra.

“Mi smo spremi da omogućimo produženi mini-raspust”: Ministar prosvete čeka odluku Kriznog štaba…

 Ministar prosvete Srbije Branko Ružić potvrdio je da je danas u 15.30 sednica Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa i naveo da je to ministarstvo spremno da se takozvani jesenji mini-raspust produži za tri dana, kako bi zahvatio period od subote do ponedeljka 15. novembra.

“Ne mogu da govorim apriori, dok se ne donese formalna odluka, ali ministarstvo uvek sluša stav struke, kod nas kucaju na otvorena vrata”, rekao je Ružić, u pauzi skupa povodom 20. godina od vraćanja verske nastave  u obrazovni sistem Srbije.

Kako je naveo, “mi smo spremni, u kontekstu sveopštih mera na suzbijanju koronavirusa, da napravimo taj iskorak i omogućimo da se taj takozvani mini-raspust produži”.

Prema njegovim rečima, iduće sedmice već postoje dva neradna dana u školskom kalendaru, kad bi se spojili sa tri radna dana i dva vikenda to bi bilo devet dana raspusta.

“Imali bi tu pauzu, koja bi u sklopu opštih mera verovatno pomogla da sanira ovo stanje koje je u opštoj populaciji zabrinjavajuće. To je stav epidemiologa”, rekao je Ružić.

“Insistiraćemo na desetodnevnom zatvaranju i važenju kovid propusnica 24 sata”: Dr Kon pred sednicu Kriznog štaba…

Epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda i član Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti kovid-19 doktor Predrag Kon kaže kako je uveren da će odluka o produžetku raspusta biti doneta na današnjoj sednici Kriznog štaba, ali ističe da bi više efekta imalo kada bi istovremeno bilo usvojeno važenje kovid propusnica 24 sata, kao i zatvaranje na deset dana.

“Mi na tome insistiramo, jer će jedino tako moći da se vidi ozbiljan pad broja novozaraženih”, poručio je dr Kon, preneo je RTS.

“To je ono što smo od početka tražili – to je da bude 10 dana zatvaranja u smislu skraćenja radnog vremena i da rade samo objekti za hranu, lekove i gorivo i to da ide paralelno sa raspustom”, dodaje on.

Smatra da je upravo sada trenutak za to, kao i da je apsolutni minimum uvođenje kovid propusnica 24 sata.

Ako se produži rasput, a ne bude uvedeno ograničeno radno vreme, to će dovesti do brojnih putovanja.

Na pitanje koliko bi efekta imalo samo produženje raspusta, Kon kaže da smo imali efekte takvih mera kada je grip u pitanju i one su se pokazale da bi mogle da daju rezultate.

“Neki pokazatelji iz sveta pokazuju da bi mogao da se očekuje neki efekat, ali u našoj situaciji na osnovu nadzora iz školskih uprava je jasno da se zaražavanje dešava uglavnom petak ili subota, a ispoljavanje simptoma u utorak ili sredu”, navodi Kon.

Moderna

Prvi kontingent vakcina protiv koronavirusa kompanije "Moderna" stigao je u Srbiju. Кao i vakcine drugih proizvođača, Agencija za lekove treba da izda sertifikat za njeno korišćenje. Donacija 200.400 doza od Poljske, vredna četiri miliona evra, stigla je sinoć u Beograd.