Koronavirus u Srbiji: Lek protiv korone stiže u decembru, više od 50 preminulih, Evropa je epicentar pandemije

0
Foto EPA-EFE/SEDAT SUNA

U poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 18.016 osoba, od kojih je pozitivno 3.600 dok je, nažalost, 56 osoba preminulo.

Na respiratorima je 254 pacijenat.

Podsetimo, juče je od ukupno 18.256 testiranih, njih 3.773 je bilo pozitivno, dok je nažalost 55 osoba preminulo. Na respiratorima je bilo 267 pacijenata.

Lek protiv korone stiže u decembru u Srbiju

Prve količine leka “molnupiravira”, efikasnog protiv novih varijanti koronavirusa, stiže već u decembru za oko 50.000 pacijenata, najavila je direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić.

Radojević Škodrić je za Kurir rekla da Srbija nema ograničenja u količinama i može da „povuče“ onoliko koliko je potrebno za sve pacijente.

Obezbeđivanje „molnupiravira“ i drugog novog antivirusnog leka „pakslovida“ dodatno je oružje za lečenje infekcije koronavirusom. Očekujemo da brzim i pravovremenim uvođenjem ove nove terapije rasteretimo bolničke kapacitete i smanjimo broj životno ugrozenih pacijenata, istakla je Radojević Škodrić.

Evropa epicentar pandemije, jedini region sa povećanom smrtnošću

Broj umrlih od posledica kovida-19 u Evropi porastao je protekle nedelje za pet odsto, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) ukazavši da je Evropa time postala jedini region sveta u kome je povećana smrtnost.

Broj pozitivnih slučajeva povećao se za šest odsto na globalnom nivou zbog porasta u Americi, Evropi i Aziji objavila je SZO u nedeljnom izveštaju.

Broj umrlih ostao je stabilan ili u padu u svim ostalim regionima i dostigao cifru od ukupno 50.000 umrlih u svetu.

Od oko tri miliona prijavljenih novih infekcija, 2,1 milion zabeležen je u Evropi, navodi se u izveštaju SZO i dodaje da je to sedma uzastopna nedelja da broj novozaraženih nastavlja da raste u ukupno 61 zemlji Evrope.

Najveći broj novih slučajeva zabeležen je u Rusiji, Nemačkoj i Britaniji, a broj smrtnih ishoda skočio je za 67 odsto u Norveškoj i 38 odsto u Slovačkoj.

Broj zaraženih opada u Africi, na Bliskom istoku i u jugoistočnoj Aziji.

Dok je oko 60 odsto stanovnika Zapadne Evrope u potpunosti imunizovano, procenat imunizovanih istočnog dela kontinenta iznosi tek 30 odsto i pored borbe zvaničnika da prevazidju široko zastupljenu neodlučnost u vezi sa vakcinom.

U izveštaju ZSP Evropa je opisana kao epicentar pandemije uz upozorenje da bi do januara broj smrtnih slučajeva mogao drastično da se poveća ukoliko se ne preduzmu hitne akcije.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite ime