Vakcinisani imaju manju smrtnost i od drugih bolesti, i od korone: Velika studija o nuspojavama vakcina

2
Foto EPA-EFE/MARK R. CRISTINO

Velika studija o efikasnosti i neželjenim dejstvima vakcina protiv koronavirusa proizvođača Fajzer, Moderna, Džonson i Džonson, koje su sproveli američki Centri za kontroli i prevenciju bolesti (CDC), pokazalo je da kod vakcinisanih osoba postoji manji rizik od smrti izazvane kovidom, ali i drugih bolesti.

Istraživanje provedeno je od decembra 2020. do aprila 2021. godine, među 11 miliona osoba uključenih u Vaccine Safety Datalink (VSD).

VSD je projekt saradnje Kancelarije za sigurnost vakcinacije CDC-a i devet zdravstvenih organizacija, a uloga mu je da prikuplja elektronske zdravstvene podatke, uključujući informacije o vakcinama.

Studija je otkrila da su osobe koje su primile vakcinu imale niže stope smrtnosti od raznih bolesti nepovezanih s kovidom od onih koji su nevakcinisani.

U uvodu rada autori ističu da su u američkom sastavu prijavljivanja nuspojava zabeleženi neki slučajevi smrti nakon vakcinacije. Takvi događaji mogu biti posledica cepljenja, ali ne moraju, jer se očekuje da će neki ljudi umreti od raznih uzroka u bilo kom razdoblju od nekoliko nedelja u godini, pa i nekoliko nedelja nakon primanja cepiva, prenosi Index.hr.

Kako bi se znalo da li postoji povezanost između vakcinacije i smrti, potrebno je uporediti smrtnost u cepljenoj i necepljenoj populaciji od uzroka koji nisu povezani s kovidom, na primer od srčanog ili moždanog udara. Za očekivati je da će među vakcinisanima biti manje smrti od kovida, što je studija takođe potvrdila – smrtnost je bila višestruko veća među nevakcinisanima.

U grupu nevakcinisanih odabrane su osobe kojima u roku od 30 dana od početka istraživanja nije bila potvrđena infekcija kovidom.

Kako bi se osiguralo uporedivo ponašanje u smislu traženja zdravstvene nege među osobama koje su primile vakcinu i  onima koje nisu, nevakcinisane osobe koje su ispunile uslove odabrane su među onima koji su primili najmanje jednu dozu vakcine protiv gripa u poslednje dve godine. Tako je izbegnuta mogućnost da uzrok povećane smrtnosti među nevakcinisanima bude nesklonost traženju zdravstvenih usluga, među kojima i nesklonost vakcinisanju generalno.

Među vakcinisanima manja smrtnost i od drugih bolesti

Kako bi uporedio smrtnost u dve grup, tim je analizirao podatke 6.4 miliona vakcinisanih i  4.6 miliona demografski sličnih nevakcinisanih. Pokazalo se da su osobe koje su primile cepiva odobrena u SAD, ali i u Evropi – Fajzer, Moderna i Džonson i Džonson, imali niži rizik od smrti nego nevakcinisani.

Nakon isključivanja smrtnih slučajeva povezanih s kovidom, standardizovana stopa smrtnosti (SMR) nakon prve doze iznosila je 0.42 za Fajzer, odnosno 0.37 za Modernu, te 0.35 i 0.34 nakon druge doze. Ove stope bile su niže od stope 1.11 među uporedivom grupom nevakcinisanih. Među onima koji su primili Džonson i Džonson ukupni SMR bio je 0.84, što je opet niže od stope 1.47 među nevakcinisanom uporedivom grupom.

Među osobama u dobi od 12 do 17 godina rizik od smrtnosti nije se razlikovao između vakcinisanih Fajzerom i nevakcinisanih. Tokom istraživanja u ovoj dobnoj grupi dogodilo se 12 smrtnih slučajeva.

Na temelju ovih rezultata CDC je dao preporuku da se vakcinišu svi stariji od 12 godina.

2 KOMENTARA

  1. U Srbiji je sve netransparentno, ali u Hrvatskoj se svaki dan objavi broj umrli i broj umrlih koji su nevakcinisani.
    Svaki dan između 73 i 75% umrlih su nevakcinisani.

    Ko ne veruje, može da proveri na portalu index.hr.

Comments are closed.