Koronavirus u Srbiji: Crne brojke ne padaju, “alarmantno” u regionu, šta je “pilula protiv kovida”

0

U poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 22.715 osoba, od kojih je pozitivno 7.271 dok je, nažalost, 46 osoba preminulo.

Na respiratorima je 246 pacijenta.

Podsećamo, juče je u Srbiji je na korona virus testirano 23.991 osoba, od kojih je pozitivno 7.549 dok je, nažalost, 47 osoba preminulo.

Kakva je situacija u regionu?

Epidemiološka situacija u zemljama regiona je na nivou prethodnih dana, ali je i dalje alarmantna.

U poslednja 24 sata u Sloveniji je registrovano 970 novozaraženih osoba, od 5.330 testiranih uzoraka, što je udeo pozitivnih u broju testiranih 18,2 odsto. Prijavljena su četiri smrtna slučaja.

Među hospitalizovanima najmlađa osoba ima 21 godinu, a najmlađa osoba na intenzivnoj nezi je starosti 27 godina.

Hrvatska je registrovala 1.517 novih slučajeva, što je broj aktivnih infekcija povećalo na 8.990. Preminulo je 10 osoba. Testirano je 10.126 uzoraka.

U BiH je registrovan 761 novi slučaj zaraze koronavirusom od 2.972 testiranih uzoraka. Prijavljeno je 28 preminulih.

U Crnoj Gori je od posledica infekcije koronavirusom preminulo još pet osoba, dok je broj novozaraženih 447, od 3.223 testirana uzorka.

Ukupan broj preminulih povezanih sa kovid-19 infekcijom u Crnoj Gori od početka pandemije je 1.928. Ukupan broj trenutno aktivnih infekcija je 6.660.

Dekan Medicinskog fakulteta: Vakcinisao bih se svakih mesec dana, ako je potrebno

Dekan Medicinskog fakulteta u Beogradu Lazar Davidović izjavio je da je prema medicinskim saznanjima i onome što je objavljeno u literaturi jedina prava mera protiv koronavirusa vakcinacija. “Ako je potrebno, vakcinisao bih se svakih mesec dana. Vakcinisali su se svi najbliži u mojoj užoj i široj porodici, moji prijatelji – mislimo da je to u ovom momentu jedino ispravno”, rekao je Davidović za Nova.rs.

„Ja sam vaskulatni hirurg i ne mogu kompetentno diskutovati o tom pitanju kao što to mogu vakcinolozi, epidemiolozi, infektolozi, imunolozi. Slušam njih i na osnovu toga gradim svoje mišljenje. Zapamtio sam još sa studija medicine, epidemiologiju sam slušao ’79 – ’80 i ono što sam naučio je da nije hirurgija ta koja je spasila najveći broj ljudi u istoriji medicine, to su preventivne medicinske mere, a tu je uvođenje vakcine. Verujem da je vakcinacija spasila desetine miliona ljudi, možda i više. Zahvaljujući njoj brojne bolesti su iskorenjene, ili barem stavljene pod kontrolu. To je jedini način za suzbijanje bolesti za koje ne postoji specifična terapija, kao što je u ovom trenutku kovid 19“, rekao je Davidović.

Upitan za stav kolega koji su protivnici vakcinacije, kaže:

„Uz maskimalno uvažavanje mišljenja i maksimalno poštovanje tih kolega, ja moram da kažem da se sa njima ne slažem. Poručio bih im da koriguju svoje mišljenje“.

O merama koje su uvedene na Medicinskom fakultetu i razlozima zbog kojih su izazvale teliku buru, ističe da u dokumentu stoji da na praktičnu nastavu mogu da dolaze, bilo nastavnici, bilo saradnici, bilo studenti pod uslovom da nemaju nijedan znak akutne respiratorne infekcije i da su zaštićeni maskom.

„Tražili smo i da oni koji dolaze na praktičnu nastavu, u bilo kom svojstvu, budu ili vakcinisani, pokažu da su preležali koronu ili pokažu negativan antigenski ili PCR test. Prema podacima Studentskog parlamenta našeg fakulteta vakcinisano je više od 90 posto studenata pete i šeste godine i skoro 90 posto studenata treće i četvrte, jasno je da će broj onih koji treba da pokažu negativan test biti veoma, veoma mali. U krajnoj liniji, više instance – Univerzitet, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo prosvete i Krizni štab, prethodnih dana u ovom našem postupku nisu našli ništa loše.

Ukoliko nađu i budu tražili da ga korigujemo, istog momenta ćemo takvu odluku suspendovati i doneti novu u skladu sa instrukcijama koje budemo dobili. Imali smo u vidu jedan od najznačajnijih ciljeva u našoj zemlji, a to je zaštita javnog zdravlja svakog pojedinca, a istovremeno pokušaj i da se studentima medicine omugući praktična nastava kakvu u prethodnom periodu nisu imali. Želim da verujem da će sve ovo biti dodatan podsticaj studentima koji se još nisu vakcinisali da to učine i da će broj studenata koji će morati da pokazuju negativan test biti minoran“.

On je povodom negativnih reakcija na takvu takvu odluku, budući da je pokret Dosta je bilo najavio i tužbu, rekao da naravno nije prijatno kada čujete da će vas neko tužiti. „Ponavljam, mi smo imali najbolje moguće ciljeve u vidu – zaštititi javno zdravlje i zdravlje pojedinca. Ako bude bilo potrebno, na sudu ćemo iznositi naše medicinske argumente., a o svim ostalim argumentima upoznaće nas naša pravna služba i ako bude potrebe, branićemo se“, odgovara dekan za Nova.rs.