Pilula protiv koronavirusa: Čak za pola smanjuje hospitalizacije i smrti, kaže proizvođač

0

Utvrđeno je da antivirusna pilula smanjuje upola hospitalizacije i smrtne slučajeve kod pacijenata kojima je nedavno dijagnostikovan Covid-19, prema rezultatima objavljenim u petak. Ako bude odobren, lek američke firme Merck and Ridgeback Biotherapeutics bio bi prvi jednostavan oralni lek za koji se pokazalo da je efikasan protiv koornavirusa, što bi označilo ključni napredak u borbi protiv pandemije.

Drugi lekovi, poput remdesivira, pokazali su se efikasnim ako se daju rano, ali sve trenutno odobrene tretmane treba davati u obliku injekcija ili intravenskih infuzija. Kompanija namerava da se “što je pre moguće” prijavi zdravstvenim regulatorima širom sveta da odobri upotrebu leka.

Ispitivanjem je praćeno 775 odraslih osoba sa blagim do umerenim kovidom, za koje se smatralo da imaju veći rizik od teških bolesti zbog zdravstvenih problema poput gojaznosti, dijabetesa ili srčanih oboljenja. Polovini je pilula, nazvan molnupiravir, data pet dana. U placebo grupi, 53 pacijenta (14%) je hospitalizovano u poređenju sa samo 28 (7%) onih koji su primili lek. Nakon tog vremenskog perioda nije bilo smrtnih slučajeva u grupi lekova u poređenju sa osam smrtnih slučajeva u placebo grupi, prema Merku.

Podaci iz studije objavljeni su u saopštenju za javnost i još uvek nisu recenzirani. Međutim, nezavisna grupa medicinskih stručnjaka koji su pratili studiju preporučila je da se prekine ranije jer su privremeni rezultati bili toliko ohrabrujući.

“To je premašilo ono što sam mislio da bi lek mogao da uradi u ovom kliničkom ispitivanju”, rekao je Den Li, potpredsednik istraživanja Merka. “Kada vidite smanjenje hospitalizacije ili smrti za 50%, to je značajan klinički uticaj.”

U saopštenju za javnost objavljeni su samo ograničeni podaci o nuspojavama, ali kompanija kaže da su stope slične između placebo grupe i tretirane grupe.

Neželjeni događaj ili loš ishod dogodio se kod 35% onih koji su primali molnupiravir i 40% onih koji su primali placebo. Samo 1,3% učesnika koji su primili lek prekinuli su lečenje zbog neželjenih dejstva, u poređenju sa 3,4% koji su prekinuli placebo.

Pogodna pilula koju bi pacijenti mogli da uzmu kada se prvi put pojave simptomi Covida dugo se smatrala ključnim ciljem u kontroli budućih talasa infekcije i smanjenju trenutnog uticaja pandemije.