Kon: “Mora da se ugrize za jezik ko kaže da u Srbiji više nikad neće biti uveden policijski čas…”

4
(BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/DS)

Epidemiolog i član Kriznog štaba u borbi protiv koronavirusa Predrag Kon istakao je u Danu uživo na TV N1 da su za nepoštovanje mera koje su donete odgovorni nadležni, “ko god to bio”. “Tu ne štima nešto po pitanju onog što je dogovoreno, prvenstveno po pitanju kontrole sprovođenja mera. Nisu bitne same sankcije, nego sama kontrola”, ocenjuje on.

Na pitanje šta bi bilo obrazloženje tog nesprovođenja mera, on navodi da je do sada bio u pitanju nedostatak pravnog okvira, ali, dodaje, pošto je danas Vlada Srbije usvojila taj pravni okvir, nada se da će se situacija promeniti.

“Dolazimo do onoga što govore Ujedinjeni protiv kovida, a ja im sve vreme tvrdim da do sada nije bilo moguće kontrolisati sprovođenje mera, jer dosadašnji zakon nije davao pravni okvir za neke daleko lagodinije mere od policijskog časa”, rekao je on.

A na pitanje, koje su to lagodnije mere, dodao da ćemo “to videti kada zakon bude sprovodiv, kao što je bilo nesprovodivo vezano za vanrednu situaciju i kontrolu izolacije i samoizolacije, što je svima nama značajno otežavalo posao”.

“Mnogo vremena je prošlo i mnogo vode proteklo dok nije počela ozbiljnije da se shvata bitnost sprovođenja mera i sankcionisanje njihovog kršenja… Mere su na snazi, ali se ne poštuju, slažem se sa Ujedinjenim protiv kovida da je to na granici neprihvatljivog, uglavnom se slažemo što se tiče mera… Jasno i nedvosmileno smo upozoravali da se mere sprovode, bar mi iz medicinskog dela Kriznog štaba”, kaže Kon.

Dodaje da je sa formiranjem nove vlade formiran i novi Krizni štab, koji broji 28 članova – pola čini medicinski deo. Ističe da je iznenađen da je njegov deo, što je saznao iz Službenog glasnika.

“Ne sme više nimalo da se čeka sa sprovođenjem mera i mora da se obezbedi prostor za lečenje ljudi, a sve ga je manje, posebno u Beogradu, što je postalo ogroman problem i ogromno opterećenje”, ističe Kon.

“Mora se sprečiti, pogotovu preko vikenda, ponašanje koje podrazumeva da trešti muzika, da ne možemo da se čujemo, pa se jedni drugim oslanjamo na uvo – to su uslovi kada je transmisija virusa ogromna”, dodaje on, govoreći o velikoj posećenosti kafića i splavova u glavnom gradu, uprkos zabrani okupljanja više od 30 ljudi.

Ko donosi konačnu odluku o merama?

Na insistiranje voditeljke ko donosi konačnu odluku o merama – medicinski deo Kriznog štaba ili neko drugi, on ističe da su “mere donete, postoji uredba od 20. oktobra 2020. u kojoj su one jasno navedene”.

“Stvar je samo u tome što se ne sprovode, ako je to pitanje za Krizni štab, svakako nije za njegov medicinski deo”, smatra on.

“Druga stvar je što mere mogu da se menjaju u zavisnosti od situacije, i trenutno su na snazi mere zabranjenih okupljanja više od 30 ljudi, i u Beogradu rad ugostiteljskih objekata do 23 časa”, dodaje Kon.

“One postoje, ali se ne sprovode. Ono što treba da se dodatno uvede da se posle devet, eventualno deset, spreči stvaranje pira za viruse, da nema više takve (vesele kafićke) atmosfere”, naglašava on.

Navodi da “u svakom slučaju, ono što je bilo nesprovođenja, bilo je dovoljno za transmisiju virusa”.

“Ono što je najzančajnije, važno je da shvatimo da smo sada u tom nekom maksimumu ove i sledeće nedelje, najpre u Beogradu, ali će se (situacija) preliti i na ostale delove Srbije”, kazao je Kon.

“Svaki građanin ove zemlje treba da ograniči kontakte i da na svaki način spreči sebe da dođe u situaciju povećanog rizika. Nosite maske u svim situacijama”, preporučuje on i dodaje da “bilo ko je oko nas može da bude zarazan i moramo da držimo distancu”.

Imamo podršku, ali jednostavno nije dovoljna

Na pitanje koliko nemedicinski deo Kriznog štaba sluša struku, on ističe da “neprekidno imaju vrlo snažnu podršku, koja jednostavno nije dovoljna”.

“Sve ovo što sada govorim biće prihvaćeno na Kriznom štabu, i opet i dalje imamo nesprovođenje mera. Imamo uveravanje da se to sprovodi preko 95 odsto, ali džaba ako onih pet odsto uspeva da održi transimisju virusa, kako bi tek bilo da niko ne poštuje mere”, upozorava Kon i dodaje da medicinski deo Kriznog štaba “nema drugog načina nego da se bori za apsolutno poštovanje mera”.

Smatra da u Srbiji nikad više neće biti doneta mera uvođenja policijskog časa, “ali ko to kaže mora da se ugrize za jezik, jer u nekim situacijama, i ta mera može da bude neophodna”.

Nije hteo da kaže koji su to brojevi zaraženih kada treba drastično pooštriti mere, ali je naveo da u Beogradu već imamo “izmaklu kontrolu, ali nismo tako zamislili, nismo zamislili da ponovo otvaramo kovid bolnice, to će naneti štetu redovnim pacijentima (od drugih bolesti)”.

Rekao je i da kolegama iz Ujedinjenih protiv kovida zamera što su “kritiku usmerili protiv kolega, a ne da shvate gde je centar problema”.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500

4 KOMENTARA

  1. Smesna je pomisao da bi policijski cas mogao resiti problem sa korona virusom. Mene cudi da strucnjaci iz te oblasti poslusaju molbu predsednika da izbegnu zatvaranje ugostiteljskih objekata,a postoji video snimak toga, da ljudi ne bi ostali bez posla. A gde ce biti njihov posao ako se uvede policijski cas??? Jedino ako pabovi budu radili samo za policajce mozda!? Sasvim je svejedno da li ce kafici raditi do 19,21 ili 23 casa zato sto ako udje neko zarazen on ce svakako prosiriti zarazu, ili korona samo deluje posle 21h??? Samo vi naterajte ljude bez izuzetaka da nose maske u zatvorenom prostoru, bez testova nikoga ne pustati u zemlju, spreciti okupljanja veceg broja ljudi, a kafane,splavove i ostale ugostiteljske objekte zatvorite totalno na bar dve nedelje i bice bolje.

  2. “…ali, dodaje, pošto je danas Vlada Srbije usvojila taj pravni okvir, nada se da će se situacija promeniti.” Не може се нешто што је илегално, било каквим “правним актом” Владе озаконити. Не можете никога кажњавати што не носи маску, због претпоставке да је он асимптоматски преносилац ! За намерно ширење заразе, можете и треба, али то само онога ко је тестиран, и о томе обавештен. Ако је то могуће, онда Влада свакако мора допунити тај “правни акт” да се сва мушка популација, у одређеном узрасту, контролише и на употребу кондома. Јер, не можемо се само штитити од корона вируца, већ и од ХИВ-а, и свих осталих.. Такође, на истим претпоставкама. Ово само показује и доказује о размерама глупости о којима говори овај чичица. Санкционисати некога можете само на основу правне норме, која не може проистећи из претпоставке ! Према томе, тај. “правни акт”, као и сви у том смислу, су само “плашење мечке решетом” и никаквог ту правног основа нема. Ово у наставку значи да су сва евентуална судска решења по овом основу ништава, а казне нелегалне, односно, сва чињења по том основу су утужива и подлежу потоњој накнади, не само материјалне, већ и моралне штете. И сва је прилика да се тај “кризноштабовски” циркус неће смирити док народ заиста не “одере” ову државу са противтужбама.

    • Ma daj mi da uradimo vec jednom sta zelimo, ko su oni da rade sta god zele a nas da maltretiraju pod bilo kojim izgovorom?

Comments are closed.