“Ko to tamo peva” u programu Kan Klasik

0

Filmski festival u Kanu odabrao je za svoj program Kan Klasik kultni srpski film „Ko to tamo peva“ u režiji Slobodana Šijana i produkciji beogradskog Centar filma.

Kan Klasik 2020 sastoji se od dvadeset i pet igranih i sedam dokumentarnih filmova. S obzirom da Kanski festival ove godine zbog pandemije koronavirusa nije održan u svom tradicionalnom terminu i obliku, odabrani filmovi biće prikazani na festivalima Lumiere u Lionu (od 10. do 18. oktobra 2020.) i Rencontres Cinematographikues de Cannes (23. i 26. novembra).

U ovoj selekciji su i “Raspoloženi za ljubav” Vong Kar-Vajia, te filmovi Vima Vendersa, Federika Fellinija, Pjer Paola Pazolinija i drugih svetskih reditelja, ali i poznati film iz perioda jugoslovenske kinematografije Deveti krug (1960) France Štiglica s Dušicom Žegarac u glavnoj ženskoj ulozi.

“Ko to tamo peva” je digitalno restaurisan u Odeljenju za digitalizaciju i digitalnu restauraciju Arhiva Jugoslovenske kinoteke kao prvi u projektu Vip Kinoteka, koji su Jugoslovenska kinoteka i kompanija Vip mobile pokrenule u cilju očuvanja srpske filmske baštine.

Nova kopija premijerno je prikazana na specijalnoj Vip Kinoteka projekciji 14. decembra 2017. godine. U razgovoru pred publikom, mnogobrojnim zvanicama iz kulturnog i javnog života, reditelj Slobodan Šijan, scenarista Dušan Kovačević, glumci Neda Arnerić i Boro Stjepanović i drugi članovi ekipe sa zadovoljstvom, ali i setom prisetili su se nastanka čuvene komedije. Događaj su upotpunili muzičari iz filma Miodrag i Nenad Kostić koji su uoči projekcije uživo izveli čuvenu numeru “Za Beograd, s firmom Krstić”.

Projekat Vip Kinoteka je uspešno nastavljen i do sada je novo ruho, odnosno kvalitet slike i tona kao u vreme premijere, dobilo 16 ostvarenja sa liste dela koja je Jugoslovenska kinoteka proglasila za nacionalno kulturno dobro od velikog značaja.

Inače, “Ko to tamo peva” nije prvi srpski film u programu Kan Klasik. “Skupljači perja” Aleksandra Saše Petrovića prikazani su u toj oficijelnoj selekciji u maju 2017. godine, pola veka nakon premijere i osvajanja Velike nagrade žirija u Kanu. To je bio rezultat inicijative Jugoslovenske kinoteke, koja je tada izradila novu kopiju “Skupljača perja”.