Ko je najbrži čovek planete: “100 odsto Italijan koji ne zna baš dobro engleski”

1

Majka mu je Italijanka, otac Teksašanin. Rođen je u El Pasu, gde je proveo manje od prvih mesec dana svog detinjstva. Sa majkom se, posle razvoda roditelja preselio u Italiju.

Danas je najbrži čovek planete, naslednik Juseina Bolta. Lamont Marsel Džejkobs pobednik je trke na 100 metara, najatraktivnije trkačke discipline, na Olimpijskim igrama.

U Italiji je, dakle, kao dečak počeo da se bavi atletikom sa deset godina. U početku je više voleo sprint, a zatim je otkrio skok u dalj 2011. godine.

Danas živi u Rimu – gde i danas živi sa svojom partnerkom Nikol i njihovo dvoje dece. Jakobs ima još jedog sina iz prethodne veze kada je imao 19 godina.

To je ukratko biografija trenutno najbržeg čoveka na planeti, a on je Lamont Marsel Džejkobs, 26-ogodišnji italijanski sprinter i skakač u dalj.

Džejkobs je novi je olimpijski šampion na 100 metara. Bio je najbrži u vremenu 9,79, što je i novi evropski rekord.

Zbog pogrešnog starta, Žarnel Hjuz je diskvalifikovan. Prethodno je legendarni Jusein Bolt triput u nizu bio najbrži na svetu na 100 metara (2008, 2012, 2016), dok je 2004. zlato pripalo Džastinu Getlinu.

Džejkobsonov trener je Paolo Kamosi.

Fanove sada zanima da li je Džejkobs više Italijan ili Amerikanac.

Biografija dalje kaže da mu je majka iz Breše, a otac je američki marinac poreklom iz Teksasa, koji je u vreme kada se upoznao sa majkom bio stacioniran u kasarni “Ederle”, u Vićenci. Džejkobs je odrastao u Italiji, i imao je dve godine kada se njegova majka razvela od oca, napustila Ameriku i vratila se kući. On jeste i oseća se Italijanom, u svakom pogledu. A Amerika je samo veoma daleka uspomena.

„Od oca sam nasledio samo mišiće“, rekao je. Deda po majci nazvao ga je „Trotinet“, jer je bio hiperaktivno dete. Sa ocem je dugo imao problematičan odnos. Prvi put ga je video sa 13 godina, na nekoliko dana. “Nismo imali šta da kažemo jedno drugome”, rekao je. Nedavno je došlo do zbližavanja i odnosi su postali bolji.

U 2016. godini Džejkobs je osvojio italijansko prvenstvo u atletici u skoku u dalj. Sa ličnim rekordom od 8,07 m, zauzeo je deseto mesto na IAAF svetskoj listi na kraju sezone 2017.

Na prvenstvu Italije do 23 godine 2016. skočio je 8,48 m, što je najbolji nastup za jednog Italijana, iako se ovaj rezultat ne može priznati kao nacionalni rekord zbog vetra u leđa 2,8 m/s (ograničenje je 2,0 m/s).

On je 2021. godine u Savoni u Italiji postavio italijanski rekord na 100 metara sa vremenom od 9,95 s, postavši 150. osoba u istoriji koja je prešla granicu ispod 10 sekundi.

U junu 2021, bez obzira na vetar u prsa od 1,0 m/s, on je oborio rekord italijanskog prvenstva vremenom od 10,01 sekunde, osvojivši svoju četvrtu titulu prvaka zaredom.

Na pitanje o svom poreklu, rekao je da se oseća 100 odsto Italijanom, priznajući i da ne zna dobro da govori engleski.

1 KOMENTAR

  1. “Nismo imali šta da kažemo jedno drugome”
    Pa naravno, ti ne znas engleski, on italijanski 🙂

Comments are closed.