Prva predsednička debata, kandidata koji će u novembru izaći na predsedničke izbore pretvorila se u haos i salvu ličnih uvreda jer je Donald Tramp konstantno prekidao i vređao ličnog kandidata, uvređen izjavom Džoa Bajdena da je najgori predsednik u istoriji Sjedinjenih Američkih Država.

Tramp je prekidao Bajdena na svakoj temi, a bivši potpredsednik SAD je rano podlegao pritisku i često gubio tok misli kada ga Tramp prekine. Prva oštra rasprava počela je na temu zdravstvene zaštite, a Bajden je u jednom trenutku oštro rekao: „Donalde, hoćeš li da začepiš makar na kratko?“

Ipak, bio je Bajden i konkretan kada je trebalo.

Na pitanje zašto bi Amerikanci trebalo da izaberu njega a ne Trampa na predstojećim izborima, odgovorio je koncizno: „Jer su bolesniji, siromašniji i aktuelni predsednik je zemlju učinio mnogo lošijim i nasilnijim mestom za život“.

A onda je dodao: „Kao potpredsednik radio sam na tome da se prevaziđe recesija i uspeli smo u tome. Ostavili smo mu rastuću ekonomiju, a on je ponovo doveo do recesije“.

Uspeo je da sastavi Bajden još nekoliko oštrih rečenica, ali je kao i svaki put – prekinut.

Moderator je zamolio Trampa da se priseti kako je pre početka debate pristao na model po kom obojica imaju jednako vreme da izraze svoje stavove, a Bajden je poentirao:

„Pa taj čovek nikada ne drži reč“.

A Tramp? On se samo vratio na „plan napada“ iz 2016. godine, kada je napadao bivšu državnu sekretarku. I ovoga puta uradio je isto, iako je on na poziciji. Jedan od najjači „pančlajnova“ u debati Tramp je ispalio u prvih pola sata, kada je neprekidno prekidao Bajdena.

„Nemoj govoriti reč pametno kada sa mnom razgovaraš“, rekao je Tramp. „Nema ništa pametno u vezi sa tobom Džo“.

Tramp je udarao i na temu „mentalnog zdravlja“ svog protivkandidata, govoreći da je „usporen“, a u nekim trenucima čak i da je „glup kao kamen“.

Kada je Bajden govorio da Tramp „nije imao plan za koronavirus i da zbog toga pate svi Amerikanci“, aktuelni predsednik se branio da je „Kina kriva za sve“.

A onda i udario iz kontre: „Ti bi, takav, izgubio mnogo više života“.

Kada je već spustio gard i Bajden je uspeo da uzvrati: „Molim ovog čoveka da izađe iz svog bunkera, iz svog peščanog skrovišta na golf terenu i da ujedini demokrate i republikance u borbi za spasavanje ljudskih života“.

Čini se da Bajden nije dovoljno eksploatisao najvažniju tačku debate – otkrića Njujork tajmsa o Trampovim poreskim izveštajima i činjenici da jedan milijarder plaća samo 750 dolara poreza za godinu dana.

Počeo je dobro: „Veći porez od Trampa u poslednjih 15 godina, plaćali su nastavnici širom Amerike…“

Međutim, nije uspeo da poentira kako je želeo jer ga je Tramp prekidao, pa je samo ispalio ono o „najgorem predsedniku u istoriji“.

„Najgori predsednik u istoriji“ u tim je trenucima, po svom planu, već prekinuo Bajdena i kao navijen ponavljao priču da su u pitanju „lažne vesti, lažne priče, lažne novine…“

Bajden je uspeo da izgovori još jednu važnu stvar, koja će mu makar u Teksasu, ako nigde drugo, biti od koristi. On je prošle godine platio preko 300.000 dolara federalnog poreza na dobit. Pitanje je samo da li je to neko čuo od Trampove vike i monologa.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.