Ko je Aleksandar Šalenberg, novi kancelar Austrije: Plemićko poreklo, govori pet jezika, “profitirao” je na slučaju “Ibica”

0

Aleksandar Šalenberg je danas položio zakletvu pred predsednikom Austrije Aleksandrom Van der Belenom i sada je 16. kancelar republike, piše Dojče vele.

On je u ponedeljak jasno rekao da će „naravno, blisko sarađivati“ sa Kurcom kao vođom poslaničke grupe najveće stranke u parlamentu. „Sve drugo bi bilo apsurdno u smislu demokratske politike.“

Šalenberg je takođe rekao da smatra da su optužbe protiv Kurca pogrešne: „Uveren sam da će se na kraju pokazati da tu nije bilo ničega“.

Šalenberg (52) je plemićkog porekla, ima četvoro dece i govori pet jezika. Odrastao je kao sin diplomate u Indiji, Španiji Francuskoj, a kasnije je studirao pravo. Pet godina je vodio pravno odeljenje austrijskog predstavništva EU u Briselu.

Kada se potom vratio u Austriju Šalenberg je postao portparol Ministarstva spoljnih poslova na čijem čelu je mladi Sebastijan Kurc, koji ga čini “šefom strateškog planiranja spoljne politike”. Kurc će Šalenberga 2017. nakratko odvesti u kancelariju kancelara, gde će voditi odeljenje za strategiju i planiranje.

Svoj sledeći skok u karijeri Šalenberg duguje takozvanom Ibica skandalu. Nakon pada vlade OVP-FPO, Šalenberg postaje ministar spoljnih poslova u prelaznoj vladi savezne kancelarke Brigite Birlajn. On će to ostati i nakon ponovne pobede Kurca na izborima u jesen 2019.

A u subotu je došlo iznenađenje: posle ostavke Kurca, Šalenberg će postati novi kancelar.

Ovaj školovani diplomata retko se mešao u svakodnevnu politiku. A i ako jeste, onda je bio u potpunosti na liniji sa Sebastijanom Kurcom, čije poverenje Šalenberg uživa.

Na primer, migracije: U septembru 2020. Šalenberg je podcrtao stajalište Austrije da ne prihvata niti jednu osobu iz iz kampa Morija: “Mislim da ovu debatu moramo osloboditi emocija, moramo je racionalizovaati. I ne svaki put kada se neki brod pojavi na obali Evrope ili dođe do incidenta u kampu ili čak i u jednom ovakvom hitnom slučaju, da odmah zahetva raspodela (izbeglica). To ne može biti rešenje.

Šalenberg je kasnije požalio zbog svog odabira riječi, ali je ostao pri svom stavu: „To je moje čvrsto uverenje i to uopšte nije populizam.”

„Imamo još puno posla”

Sada će Šalenberg voditi vladu u kojoj učestvuju i Zeleni, koji su veoma udaljeni od njegove stranke OVP po pitanju migracija. A nakon nedavnih preokreta vezanih za Sebastijana Kurca, raspoloženje među koalicionim partnerima verovatno će se dodatno ohladiti.

Šalenberg je o tome govorio vrlo diplomatski u jednom televizijskom intervjuu krajem septembra: „To su dve vrlo različite stranke koje čine koaliciju. Ovo nije brak iz ljubavi. Ponekad zaškripi. No, saradnja zapravo funkcioniše vrlo dobro i imamo nameru da mnogo toga uradimo sedećih nekoliko godina.”