Kina preduzima kontramere protiv suzbijanja kineskih medija u SAD-u

0
Profimedia

Američka vlada je poslednjih meseci ograničila normalne novinske aktivnosti kineskih medija u SAD-u bez razloga, i neprekidno povećava diskriminaciju i političko suzbijanje kineskih medija.

Američka strana je u decembru 2018. godine od povezanih kineskih medija zahtevala da se registruju kao „strani agenti“, i u februaru 2020. godine uvrstila pet kineskih medija u SAD-u na listu „stranih misija“, a onda je ograničila broj novinara ovih pet kineskih medija u SAD-u, kako bi proterala novinare kineskih medija. Kina je izrazila ozbiljno suprotstavljanje američkom pogrešnom poduhvatu i istakla da zadržava pravo za preduzimanje mera, piše Kineski međunarodni radio.

Kineska strana je najavila:

Prvo, kineska strana zahteva od američkih medija „Glasa Amerike (Voice of America – VOA)“, „Njujork Tajmsa“, „Volstrit Džurnala (Wall Street Journal)“, „Vašington Posta“ i „Tajma“ da podnesu pisane dokumente o zaposlenima, finansijama, poslovanju i nekretninama u Kini.

Drugo, kineska strana zahteva od „Njujork Tajmsa“, „Volstrit Džurnala“ i „Vašington Posta“, čiji će akreditacije isteći do kraja ove godine, da se ponovo prijave Ministarstvu spoljnih poslova Kine i vrate novinarske akreditacije u roku od 10 dana. Ovi novinari ne mogu da se bave novinarstvom u Narodnoj Republici Kine u budućnosti, uključujući specijalne regione Hongkong i Makao.

Treće, američka strana preduzima diskriminacione mere protiv kineskih novinara u aspektima vize, intervjua i administrativnog pregleda, kineska strana će preduzeti recipročne mere prema američkim novinarima.

Ove mere su potrebne i recipročne nakon američkog pritiska. Poduhvat američke strane, na osnovu ideološke pradrasude, ozbiljno šteti reputaciji i imidžu kineskih medija, ima ozbiljan uticaj na normalan rad kineskih medija u SAD-u, ozbiljno remeti normalnu kulturnu komunikaciju između Kine i SAD-a, i pokazuje licemerje takozvane „slobode novinarstva“.

Kineska strana poziva američku stranu da ispravi grešku i prekine neracionalno ograničenje i političko suzbijanje protiv kineskih medija. Ukoliko američka strana insistira na greškama, kineska strana će sigurno preduzeti dodatne kontramere.

Kina insistira na otvaranju prema svetu. Ova osnovna politika se nije menjala i neće se menjati. Kina dosledno pozdravlja medije i novinare svih zemalja da se bave novinarstvom u Kini, u skladu sa zakonom. Kina se suprotstavlja ideološkoj predrasudi, izmišljanju lažnih vesti, kao i poduhvatu koji krši profesionalnu etiku novinarstva. Kina se nada da strani mediji i novinari igraju pozitivnu ulogu u međusobnom razumevanju između Kine i sveta.