“Kao kada bi predsedniku Izraela zabranili da poseti Aušvic”; “Vlada će odlučiti o protivmerama Hrvatskoj”: Reakcije na zabranu posete Jasenovca Vučiću

1
EPA-EFE/ANTONIO BAT

Nakon što se pojavila informacija da je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću zabranjen ulaz u Hrvatsku, nakon što je planirao da privatno poseti Jasenovac i Pakrac, reakcije srpskih zvaničnika su počele da stižu velikom brzinom.

Prvi su svoje mišljenje izrazili premijerka Ana Brnabić i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin. Nakon toga se oglasio i predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić rekavši da je zabrana predsedniku Srbije da poseti Jasenovac “u političkom smislu skandal”.

“Ovo bi bilo kao kada bi neko predsedniku Izraela zabranio da dođe u Aušvic”, izjavio je Dačić, uoči sednice Glavnog odbora zakazanog povodom obeležavanja 32 godine od osnivanja SPS.

Na pitanje zašto je Vučić nameravao da ide kao privatno lice a ne predsednik države, Dačić je rekao da ne zna detalje, ali da “nikad se nije desilo da Srbija nekom zabrani (da dođe) bilo u političkom ili privatom kapacitetu”.

Dačić je rekao da ga “baš interesuje kako će na ovo reagovati Evropska unija (EU) i velike sile, naročito u vreme kada se govori da se ne sme dopustiti revizija istorije i rehabilitacija fašizma, nacizma, a samim tim i Nezavisne države Hrvatske”.

Prema njegovoj oceni, iz Hrvatske “žele da ovim pokažu bahatost, da su oni član EU i da im se sve može, ali time zapravo pokazuju da se plaše i ne žele da pričaju o Jasenovcu, genocidu nad Srbima, Romima i Jevrejima”.

“Time žele rehabilitaciju tog vremena, umesto da sa Vučićem zajedno obiđu Jasenovac, da se tako nešto više nikad ne desi”, rekao je Dačić.

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković ocenio je da je “zastrašujuća odluka” Hrvatske da predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću ne dozvoli da ode u posetu Jasenovcu, i najavio da će Vlada Srbije odlučiti o “protivmerama”.

Selaković je novinarima u zgradi ministarstva pročitao zvaničnu notu Ministarstva spoljnih i evropskih poslova Hrvatske upućenu ambasadi Srbije u Zagrebu, u kojoj se navodi da je poseta Vučiću odbijena jer nije bila unapred prijavljena i dogovorena između dve države.

On je istakao da je srpsko ministarstvo “šokirano tom protivpravnom i antievropskom odlukom” i objasnio da je Vučićeva namera bila “samo da položi cveće i zapali sveću na mestu gde je ubijeno stotine hiljada Srba”.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović otkazala je službenu posetu Zagrebu zbog odluke Hrvatske da predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću ne dozvoli da privatno poseti Jasenovac, saopšteno je iz njenog kabineta.

Mihajlović, koja je i potpresednica Vlade Srbije, u utorak je u Zagrebu trebalo da se sastane sa ministrom gospodarstva i održivog razvoja Hrvatske Davorom Filipovićem, gde bi glavna tema razgovora bili regionalna saradnja i povezivanje gasnim interkonekcijama.

Cilj sastanka je, kako se navodi, bio razgovor o tome kako da se kroz konkretne projekte i saradnju poveća energetska bezbednost celog regiona i da se zajedno ideo u susret izazovima 21. veka.

“Umesto da pokažemo poštovanje prema svim žrtvama i tražimo načine da zajedno gradimo bolju budućnost, kao što radi Srbija, ovakvim potezima se samo vraćamo u prošlost i onemogućava se unapređivanje odnosa dve zemlje u oblastima gde itekako postoji potreba da sarađujemo”, rekla je Mihajlović.

Oglasio se i advokat za ljudska prava Aleksandar Olenik koji je najavio da će podneti krivičnu prijavu protiv ministra unutrašnjih poslova Srbije Aleksandra Vulina za krivično delo povrede ugleda strane države, odnosno uvreda izrečenih na račun Hrvatske.

Olenik je agenciji Beta rekao da će prijavu podneti Republičkom javnom tužilaštvu, koje dalje odlučuje o pokretanju krivičnog postupka.

Neposredan povod, kako je objasnio, jeste Vulinovo današnje saopštenje za javnost u kojem je Vladu Hrvatske nazvao “ustaškom vladom Andreja Plenkovića”.

Vulin je najavio da od danas svi funkcioneri hrvatske države, svi nosioci službenih ili diplomatskih pasoša moraju posebno da najave i obrazlože svoju posetu ili prolazak kroz Srbiju i biće stavlјeni na poseban režim kontrole.

“Tako će biti dok sam ja ministar policije, ili dok Hrvatska ne počne da se ponaša kao da nije NDH”, naveo je Vulin u saopštenju.

1 KOMENTAR

  1. Невероватно, ма то није могуће, не могу нигде да прочитам шта о овоме сада каже неки Кокан, а и Кандићева ?

Comments are closed.