„Ovakva situacija i donošenje odluka nije trebalo da se desi. Nije trebalo da se desi da predsednik Srbije ne može da dođe u posetu Jasenovcu“, izjavio je Milorad Pupovac, predsednik SDSS-a na nvanrednoj konferenciji.

„Nije trebalo da se desi da traže alternativni način da se obezbedi da poseta Postojao je u dva u slučaju komunikacije kada je trebalo da se desi, pa je kasnilo. Ovaj put nije bilo komunikacije, moj pokušaj te komunikacije je propao i to je ozbiljan problem. Ovo nije mali razlog. Ovo je osetljivo, traumatično i bolno pitanje. Bojimo se da bi se zbog toga mogli pogoršati ionako loši odnosi između Hrvatske i Srbije“, kaže Pupovac i dodaje da bi komunikacija mogla biti još gora nego što je sada“, naveo je Pupovac, a prenosi index.hr.

On kaže da to pokazuje nedostatak želje da se ovakve stvari ne dešavaju.

„Jasenovac je mesto za iskazivanje poštovanja prema strašnom zločinu i strašnom broju žrtava, gde se gradi pomirenje, posebno između Hrvata i Srba, posebno nakon novih žrtava u ratovima 90-ih. Ono što se desilo rezultat je nedovoljnog razumevanja šta je Jasenovac, a nedovoljna slušanost nas kada su u pitanju žrtve Jasenove i sve druge žrtve.

Nadam se da posle ovoga sve što je dogovoreno kao iskorak u odnosima Srbije i Hrvatske, u pravima manjina u Hrvatskoj i Srbiji, neće biti pocepano. I ima mnogo slonova. Pozivam sve da spreče dalju eskalaciju i da duboko udahnu pre nego što preduzmu bilo kakav verbalni ili politički korak koji bi mogao ozbiljno da naruši već narušene odnose i pozivam sve da se što pre posvete komunikaciji i saslušaju dobronamerne i dobre volje.

Rat je podelio Hrvate i Srbe, sada ih je nova svetska konfrontacija dodatno podelila. Treba učiniti sve da niko ne postane politička žrtva ovoga, a pogotovo ne pripadnici manjina, posebno ne obični građani. Nadam se da će se pretpostavka da će se poseta, privatna ili ne, desiti“, rekao je on.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić planirao je danas da privatno poseti Jasenovac i Pakrac, ali mu hrvatske vlasti neće dozvoliti da uđe u zemlju.

Objavili su informaciju iz Plenkovićeve vlade. Izvori iz Vlade su saopštili da je Vučić kontaktirao predsednika SDSS Milorada Pupovca i rekao mu da planira privatnu posetu Jasenovcu, odnosno spomen-području gde je u vreme NDH bio ustaški koncentracioni logor u kome su stradali mnogi Srbi u Drugom svetskom ratu.

Pozvao je Pupovca da mu se pridruži i rekao da će, ako smatra da je potrebno, o svojoj poseti obavestiti hrvatsku vladu, što je Pupovac i učinio, a vlada je bila zgrožena načinom na koji predsednik Srbije planira da napravi haos u Hrvatskoj.

Bez zvaničnog obaveštenja hrvatskim vlastima, bez koordinacije sa ambasadom, Vučić je želeo da pređe granicu iz Bosne i Hercegovine, odnosno njenog entiteta Republike Srpske, i stigne u Jasenovac oko 11 časova, a zatim oko 14 časova u Pakrac.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.