Đukić: Izostale procedure koje su ranije poštovane pri dogovorima o odlasku Vučića u Jasenovac

0
EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

(Beta) – Diplomata Srećko Đukić ocenio je večeras, povodom odluke Hrvatske da predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću zabrani privatnu posetu Jasenovcu, da nije jasno zašto su izostale procedure, poštovane prilikom dosadašnja dva dogovora o njegovom odlasku u Jasenovac.

Djukić je za televiziju N1 rekao da “prema prvim informacijama, uopšte nije bilo reči o tome da je Srbija preko svoje ambasade u Zagrebu slala informacije o poseti Vučića Jasenovcu”.

On je naveo da se, prema tome, “nota Hrvatske oslanja na nezvanično saopštenje”.

“Ona ne bi mogla da se oslanja na nezvanično saopštenje, ako je bilo nota naše ambasade, ili Ministarstva spoljnih poslova Srbije – tu neko ne govori prave stvari”, ocenio je  Đukić.

Naveo je da se može videti i da je privatna poseta Vučića memorijalnom kompleksu Jasenovac dogovarana skoro godinu dana.

Naveo je da je “prvi termin utvrđen krajem jeseni prošle godine”, a da je drugi “bio u rano proleće ove godine”.

“Oba su usaglašavana preko spoljnopolitičkih službi i oba termina su odgođena uz obostranu saglasnost, dakle i jedne i druge strane”, naveo je on.

Rekao je da je drugo pitanje “kako i zašto je došlo do jednog političkog incidenta”.

“U svakom slučaju ovde procedura, koja je predviđena za dolazak najviših gostiju u zemlju domaćina, nije ispoštovana”, rekao je on.

Prema njegovim rečima, u domaćoj diplomatskoj istoriji, ne tako davno, bilo je i  takvih slučajeva.

“I da ste te stranice diplomatske istorije Srbije od pre 20-ak godina prelistali videli biste kako su te situacije prebrođene, bez ikakvih skandala koji su danas izbili”, zaključio je Đukić.