Kako su sve ubijani britanski poslanici od Drugog svetskog rata: Ser Dejvid Ames je šesti

0

Ser Dejvid Ames jedan je od šest britanskih poslanika ubijenih dok su obavljali tu dužnost od Drugog svetskog rata.

Džo Koks – 2016

Poslanicu Laburista ubio je ekstremni desničar u njenoj izbornoj jedinici 16. juna 2016. godine, nekoliko dana pre referenduma o Bregzitu. Ova 41-godišnjakinja je bila poslanik laburista za Batlej i Spen nešto više od godinu dana, kada ju je Tomas Mer više puta ubo nožem.

Policija je brzo prikupila dokaze, uključujući knjige pronađene u Merovoj kući i pregled njegovih aktivnosti na mreži, koji su pokazali da je opsednut nacistima, pojmovima nadmoći belaca i Južnoafričke Republike iz doba aparthejda.

Tokom žestokog napada, ubica je rekao: „Ovo je za Britaniju“, „neka Britanija ostane nezavisna“ i „Britanija na prvom mestu“.

Ijan Gov – 1990

Konzervativni poslanik, bivši vojni oficir i prijatelj Margaret Tačer, ubijen je u avgustu 1990. godine ispred svoje kuće u Istočnom Saseksu.

IRA je preuzela odgovornost za ubistvo, navodeći da je poslanik Istburna, 53, bio na meti jer je bio „blizak lični saradnik“ premijerke.

Ser Entoni Beri – 1983

Bomba kojom je IRA gađala Margaret Tačer i njen kabinet na konferenciji konzervativne stranke u Brajtonu u oktobru 1984. godine ubila je pet ljudi, uključujući Berija, jedinog poslanika ubijenog u bombardovanju hotela Grand.

Bio je toga dana veliki broj povređenih, mnogi su ostali invalidi.

Margaret Tačer nije povređena tom prilikom.

Robert Bredford – 1981

I Bredforda je ubila IRA, u novembru 1981. godine. Tek napunivši 40 godina, bio je u obilasku naselja u južnom delu Belfasta kada je ubijen.

Ajri Niv – 1979

U automobil koji je vozio podmetnuta je bomba martu 1979. godine. Iako je u početku izgledalo da će preživeti napad, 63-godišnjak je nedugo nakon toga preminuo u bolnici.

Ubistvo, koje se dogodilo samo nekoliko metara od Donjeg doma, šokiralo je zemlju. Mala irska republikanska grupa, Irska nacionalnooslobodilačka vojska, kasnije je preuzela odgovornost.

U svim prethodno spomenutim slučajevima tu grupu nije bilo potrebno predstavljati, bila je dovoljna skraćenica od tri slova.

Jedini premijer koji je ubijen na funkciji bio je Spenser Perseval, koji je ubijen iz vatrenog prostora u predvorju Donjeg doma 1812.

Ubio ga je propali biznismen koji je okrivio premijera za 7.000 funti koje je izgubio u sporu zbog ruskog duga.