Kako su protivnici abortusa zavladali Amerikom

Pišu Elizabet Dijaz, Sabrina Tavernis i Alan Blajnder

1
Nick Schnelle for The New York Times

Širom Amerike, jedna savezna država za drugom usvajaju ograničenje abortusa ove godine, od gotovo potpune zabrane prekida trudnoće u Alabami, preko zabrane Ohaja od trenutka kada se može čuti otkucaj srca fetusa, do Jute koja ukida mogućnost abortusa posle 18. nedelje trudnoće. Devet država je već usvojilo zakone koji se kose sa odlukom Vrhovnog suda SAD izrečenom u slučaju Rou protiv Vejda, kada je van snage stavljen zakon u Teksasu koji je zabranjivao abortus zbog neustavnosti i kada je, te 1973. godine, abortus praktično legalizovan u svim saveznim američkim državama. Desnica u Americi slavi, dok levica strahuje.

Možda deluje da ovi zakoni predstavljaju ujedinjeni front, ali je istina da je reč o naporima čitave mreže potpuno različitih aktivista od kojih svako ima sopstvenu strategiju.

“Nije kao da postoji neki vrhovni šef koji kaže – ova država će uraditi ovo, a ona ono”, kaže Semjuel Li, dugogodišnji lobista za regulativu protiv abortusa u Misuriju. “Ali postoje kreativni ljudi u različitim saveznim državama koji isprobavaju različite pristupe.”

Pokret protiv abortusa nikada nije bio bliže ostvarivanju svog sna da obori presudu u slučaju Rou protiv Vejda, a Vrhovni sud, osnažen predsednikom Trampom koji forsira prioritetna pitanja za sudije, izgleda da je zauzeo stranu aktivista i zakonodavaca koji se protive abortusu i dozvolio da širom zemlje u samo poslednjih nekoliko meseci bude usvojeno desetine takvih zakona. Najagresivniji zakoni još uvek nisu stupili na snagu i suočavaju se sa određenim preprekama na sudu, što je, u nekim slučajevima, od samog početka i bio cilj aktivista koji se protive abortusu.

Činjenica je da ne postoji nekakva koordinisana strategija.

“Ovo je talas koji je zapljusnuo našu zemlju u pro-životnim državama”, kaže Su Svejzi koja vodi Nacionalni klub žena za život za Listu Suzan B. Entoni.

© 2019 The New York Times

Ceo tekst pročitajte u novom broju Njujork tajmsa na srpskom jeziku, poklon svim čitaocima uz novi broj Nedeljnika koji je na kioscima od četvrtka, 13. juna.

1 KOMENTAR

  1. Ovako nešto je u suprotnosti sa zakonima o borbi protiv pedofilije, jer kada pedofili imaju odnos sa maloljetnim osobama i te osobe postanu trudne zabranom abortusa se indirektno postiče razmnožavanje pedofila prenosom njihovih gena, jer je pedofilija genetski predodređena.

Comments are closed.