Kako su glasali generalni menadžer NBA franšiza: Jokić najbolji centar, Durent i Dončić favoriti za MVP zvanje, najbolji van lige Micić i talentovani Jović…

0

Generalni menadžeri NBA timova tradicionalno su dali svoj sud o igračima pred početak nove sezone NBA lige. Bruklin su izglasali za prvog favorita u borbi za titulu, zvezdu Netsa Kevina Duranta za najbolje krilo u ligi i predvideli mu MVP nagradu narednog leta, dok je odmah iza njega slovenački superstar Luka Dončić. Nikola Jokić je odneo gotovo dve trećine glasova u trci za najboljeg centra lige, a proglašen je i jednim od košarkaša koji zadaju najveće glavobolje protivničkim trenerima. Našao se u vrhu u brojnim kategorijama. Takođe, ključni ljudi klubova iz najjače lige sveta svrstali su u red najbolji ihgrača van NBA Vasilija Micića i mladog košarkaša Mege Nikolu Jovića iz Mege.

Za najboljeg igrača van NBA lige ubedljivo je proglašen Nikola Mirotić. As Barselone, koji iza sebe ima uspešnu NBA karijeru, dobio je čak 53 odsto glasova. Iza njega je MVP Evrolige Vasilije Micić, koji je na radaru brojnih timova sa druge strane Atlantika.

Među imenima koja su GM-ovi zaokružili u izboru najboljeg igrača van NBA, našao se i talentovani Nikola Jović. Smatra se jednim od igrača sa najvišim “plafonom” u čitavom svetu i procene su da bi mogao da bude tek drugi Srbin u top 10 na draftu.

Nikola Jović je rođen u Lesteru jer mu je otac Ilija tamo igrao košarku. U Beograd se doselio kao devetogodišnjak, ali je isprva trenirao vaterpolo u Partizanu. Tek posle se okrenuo košarci, prvo u KK Sava, a zatim i u Megi, preneo je Mozzart sport.

Na nedavnom Adidas Next Generation turniru u Beogradu, za momke uzrasta do 18 godina, za nešto manje od 30 minuta na parketu beležio je u proseku 29,3 poena, 10,3 skoka, 4,5 asistencija i 1,8 blokadu. Proglašen je za najkorisnijeg igrača turnira.

Ugledni ESPN kasnije je pisao da su NBA skauti u Beograd došli prvenstveno da gledaju Filipa Petruševa, ali da su svi kući odneli beleške pune impresija o 208 centimetara visokom Joviću.

“Volim NBA stil igre – trči i šutiraj. Šou. Velik sam. Mogu da trčim. Mogu da šutiram. Mislim da ću uskoro moći da igram na tom nivou. Videćemo”, citirao je tada ESPN mladog Jovića.

Čak 13 odsto glasova (10 manje od Micića) dobio je talentovani Viktor Vembanjama iz Asvela. Francuz kojem se zbog neverovatnih fizičkih predispozicija predviđa blistava karijera.

Najbolji igrači van NBA lige

1. Nikola Mirotić – 53 odsto glasova

2. Vasilije Micić – 23 odsto glasova

3. Viktor Vembanjama – 13 odsto glasova

Glasove dobili: Mark Gasol, Majk Džejms, Nikola Jović