Kako sprovesti najbolju digitalnu transformaciju

  0
  Foto promo, privatna arhiva

  IT stručnjak iz SAD-a došao u Srbiju kako bi je približio zapadnim trendovima

  Informacione tehnologije odavno nisu naša budućnost, već sadašnjost koja se na svakodnevnom nivou munjevitom brzinom razvija, transformiše, menja i dobija primene u novim granama različitih industrija, ali i u svim sferama života. Poseban značaj informacione tehnologije imaju kada je reč o sajber sigurnosti, kako državnih organa, tako I kompanija, kao I o digitalnoj transformaciji koja se već godinama kontinuirano sprovodi.

  Na ovu temu razgovarali smo sa Brankom Primeticom, koji je rođen u SAD-u, i nakon čitavog života provedenog tamo, odlučio je da dođe u domovinu i iskoristi znanje koje je stekao radeći na važnim projektima, kako bi Srbiju približio zapadnim tokovima I trendovima. Branko je partner sa vodećom konsultantskom kompanijom Cedars International, koja je fokusirana na tržište zapadnog Balkana, I bavi se pružanjem usluga digitalne transformacije, upravljanja životnom sredinom i plasmana kapitala, kako za javni, tako i za privatni sektor. Pre Cedars-a, Branko je proveo 20 godina na poziciji predsednika i glavnog strateškog direktora EGT-a, čiji je i suosnivač. Ova kompanija je nagrađivana za pružanje usluga konsaltinga u vezi sa upravljanjem, informacionim tehnologijama i sajber bezbednošću Savezne vlade SAD-a. Svojim preduzetničkim veštinama, Branko je učestvovao u osnivanju EGT-a, kompanije koja broji više od 350 zaposlenih, a koja je direktno sarađivala sa Belom kućom i Nacionalnim institutom za standard I tehnologije (NIST), kako bi omogućio Vladi SAD-a da usvoji veštačku inteligenciju, automatizaciju robotizovanih procesa i nauku o podacima. Pored toga, Branko je sa EGT-om aktivno učestvovao u savetovanju ključnih rukovodilaca GSA-a i Bele kuće, kao I u uspostavljanju Savezne inicijative za konsolidaciju centra podataka i Savezne autorizacije za upravljanje rizicima (FedRAMP), čime je do danas omogućio uštedu od 300 miliona dolara navedenim institucijama.

  1. Zbog čega ste odlučili da dođete u Srbiju i započnete posao ovde?

  Oduvek sam bio aktivan član srpske dijaspore, radeći na unapređenju imidža Srbije u SAD-u i deleći najbolje prakse iz oblasti tehnologije i politike sa ovdašnjim ministrima. Verujem da je ovo tačka preokreta u razvoju Srbije, gde su inovacije i preduzetništvo na nivoima bez presedana, i u javnom, i u privatnom sektoru. Moja želja je da pomognem u ovim naporima kako bi Srbija sprovela u delo lekcije naučene iz SAD-a i pomognem joj da uspešno zaobiđe izazove i prepreke sa kojima se suočavaju druge države kroz svoju digitalnu transformaciju.

  3. Koliko je sajber sigurnost važna za digitalnu transformaciju?

  Sajber sigurnost na nivou preduzeća i sistema presudna je za zaštitu podataka o građanima, ličnih podataka (PII) i poverljivih podataka. Pojavom digitalnih usluga i IoT-a npr., pretnje postaju sve veće. To zahteva standardizovano planiranje IT bezbednosti na nivou sistema, kontinuirano praćenje bezbednosti sistema i IT pretnji, kao i sveobuhvatne planove odgovora na incidente.

  4. Kako je digitalna transformacija pomogla vašim klijentima da uštede novac?

  Najbolji odgovor na ovo pitanje je objedinjavanje suvišnih IT usluga. Bez obzira na to da li govorimo o velikim korporacijama ili vladinim ministarstvima, IT sistemi se često primenjuju „zarad IT-a“ kako bi se zadovoljila hitna potreba, bez prave procene usluga koje su već dostupne u okviru organizacije. To rezultira nepotrebnom potrošnjom, suvišnim sistemima koji nude iste IT usluge i neefikasnošću performansi. Imati odgovarajuću arhitekturu preduzeća (EA) pomaže u izbegavanju ovog problema i omogućilo je mojoj kompaniji da do danas uštedi više od 300 miliona američkih dolara.