Kako se koronavirus proširio u Zadru: Dimitrov je igrao i košarku, išao na večeru, bio u društvu…

0
Beta - AP Photo/Zvonko Kucelin

Događaj koji je bio zamišljen kao uvod u zvanični nastavak teniske sezone, i to humanitarnog karaktera, “Adria Tour”, pretvorio se u “žarište” novih slučajeva COVID-19, od kojih su zasad potvrđena četiri.

Osim Grigora Dimitrova koji je testiran pozitivno na koronavirus, zaraženi su i najbolji hrvatski teniser Borna Ćorić, Kristijan Groh i Marko Panići, kondicionii treneri Dimitrova, odnosno Novaka Đokovića.

Masovno testiranje igrača, trenera, članova organizacionog odbora i drugih koji su bili u kontaktu s Dimitrovom počelo je u nedelju uveče, odmah nakon što je objavljena informacija da se finalni meč otkazuje.

Dimitrov je u subotu je igrao meč protiv Borne Ćorića, izgubio za 36 minuta i potom odustao od večernjeg nastupa.

Iako se ne zna kada se i gde se Dimitrov zarazio koronavirusom, s obzirom na pojavu simptoma, verovatno je da ga je imao već u četvrtak, a upravo je to bio dan kada se u Zadru odvijalo najviše događaja, daleko bez socijalnog distanciranja, piše Jutarnji list. Prvo je učestvovao na utakmici s košarkašima Zadra, koji su sada, svi redom, u samoizolaciji, potom se družio s decom i ostalim fanovima, a uveče je bio među 70-ak gostiju u jednom restoranu.

“Moja je pretpostavka da se širenje virusa dogodilo na košarkaškoj utakmici. Bilo je puno bliskih kontakata, pa i grubljih duela, pridržavanja, igrači su se oznojili. Dimitrov je čak u jednom trenutku ‘složio’ Đokovića na pod. Nemoguće je isključiti da već tada neko nije pokupio virus”, rekao je izvor Jutarnjeg lista koji je tada bio u dvorani.

U slučaju da se nije zarazio na utakmici,virus je mogao da dobije i na večeri, premda gosti nisu mogli da znaju da je među njima zaražena osoba. Prekoputa Dimitrova je na toj večeri sedeo Borna Ćorić, s leve strane bio mu je Mate Delić, a s desne Ana Konjuh. I dok je Borna u ponedeljak ujutru objavio da je pozitivan, Mate i Ana su negativni.

Negativan test ima i njemački tenisač Aleksandar Zverev, baš kao i Marin Čilić, Andrej Rubljov te Goran Ivanišević, direktor zadarskog turnira koji je komunicirao sa svim igračima, ali kaže da s njima nije bio u bliskom kontaktu. Ivanišević je u pet dana napravio dva testiranja, prvo još u sredu, kada se osećao loše, a drugo juče.

“Rezultati su negativni kao što su bili i rezultati testa pre pet dana. Svim zaraženima želim što skoriji oporavak, a sve koji su bili u kontaktu s njima pozivam na pridržavanje važećih preporuka struke”, napisao je on.

Zverev se, uz obaveštenje da je negativan, na Tviteru izvinio onima koje je potencijalno doveo u rizik igrajući turnire u Beogradu i Zadru.

“Sada ću se držati protokola samoizolacije o kojima će me savetovati doktori. I kao dodatan oprez, članovi mog tima i ja nastavićemo redovno da se testiramo. Svima koji su pozitivni želim brz oporavak”, poručio je sedmi teniser sveta.

Za razliku od ostalih igrača, koji su se testirali u Zadru, Novak Đoković to je obavio u ponedeljak prepodne u Beogradu.

U ponedeljak je u Zadar otišao ministar zdravlja Vili Beroš. U zadarskoj bolnici su zabranjene posete, odmah je aktivirana kovid ambulanta i svi njeni kapaciteti, a uvedeno je i obavezno nošenje maski zdravstvenih i nezdravstvenih radnika.

“Srećan sam jer je epidemiološka služba brzo delovala, napravljena su epidemiološka istraživanja, 47 ljudi je u samoizolaciji, a epidemiolozi su primili više od 600 poziva zabrinutih građana”, rekao je Beroš.

Među osobama koje su morale u izolaciju su gradonačelnik Branko Dukić i župan Branimir Longin. Obojica su bila u bliskom fizičkom kontaktu s Ćorićem, ali i drugim teniserima. Osim u bolnici, županijski stožer zabranio je posete u svim domovima umirovljenika na području županije, a protivepidemijska dezinfekcija provodi se u dvoranama i bazenima Sportskog centra Višnjik, te u javnim prostorima u kojima su tokom četiri dana boravili zaraženi teniseri. Među njima je i restoran “Niko” na Puntamiki.

Uprkos panici koja je zahvatila Zadrane zbog izbijanja žarišta, ministar Beroš, kao ni glavni zadarski epidemiolog dr Alan Medić, ne smatra da su učinjeni veliki propusti u organizaciji turnira.

“Pridržavanje mera Nacionalnog stožera stvar je lične odgovornosti, nešto na šta nikoga ne možete naterati”, rekao je Medić i dodao da su svi pozitivni zasad asimptomatski pacijenti.