Kako prepoznati intoleranciju na ugljene hidrate

0
Foto: Profimedia

Ako ste se u prošlosti borili sa viškom kilograma ili tu bitku i dalje vodite, postoji velika verovatnoća da ste osetljivi na ugljene hidrate. Šta to tačno znači?

Iznenađujuće je saznanje da postoje ljudi koji su osetljivi na njih i imaju preterani fiziološki odgovor na šećere i ugljene hidrate.

Oni Intenzivno žude za skrobom i slatkišima, a karakteriše ih nemogućnost da se zasite koja dovodi do prejedanja i rezultira brzim skladištenjem masti.

Da, tako snažna reakcija na ugljene hidrate zaista postoji i mogla bi da bude zavisnost od ugljenih hidrata.

Ako sumnjate da i vi pripadate ovoj grupi, postoji način da utvrdite da li imate i simptome koji su karakteristični za ovu vrstu osetljivosti.

Simptomi 

Ukoliko ste gojazni, u vašoj porodici neko od članova ima dijabetes tipa 2, pre svega roditelji ili braća i sestre ili često žudite za slatkišima ili skrobom, trebalo bi da razmislite o ovoj vrsti osetljivosti i to proverite.

Jedete kada su pod stresom, a najviše se debljate u području trbuha ili imate potrebu da spavate sat vremena nakon što pojedete grickalice ili obrok bogat ugljenim hidratima, takođe može da ukaže na ovu osetljivost, prenosi N1.

Neki od simptoma su i ti da kada jedete međuobrok bogat ugljenim hidratima, imate problema s ograničavanjem količine koju ćete pojesti ili često i dalje osećate glad nakon obroka.

Ovo je jedan od načina na koji možete sami da proverite da li osetljivost postoji, međutim, test krvi je ipak merodavniji kao i razgovor sa lekarom. To će vam značiti i pomoći da hranom, odnosno unosom pravih sastojaka i adekvatnim savetom lekara kontrolišete osetljivost na ugljene hidrate,navodi Eat This, Not That.