Lari Fink, investicioni menadžer koji upravlja sa šest biliona dolara u BlackRocku, u januaru 2018. godine pokrenuo je raspravu među poslovnim liderima kada je izvršnim direktorima kompanija poslao pismo u kojem se navodi da kompanije moraju da učine više od pukog ostvarivanja profita.

On je napisao da je od krucijalnog značaja da kompanije načine „pozitivan doprinos društvu“, te da će ih smatrati odgovornim za to.

Pošto je pismo stiglo od najvećeg investitora na svetu, ono je shvaćeno kao prekretnica u žustroj raspravi o stanju globalnog kapitalizma. Direktori su počeli da pričaju o „svrsi“ svojih kompanija, ne samo u visokoumnim izjavama o misiji kompanije već i u izveštajima koje podnose vladama i investitorima. Drugi nisu bili oduševljeni ovim izazovom.

Onda su direktori ovog januara primili nove upute od Finka. Kompanije, napisao im je, ne mogu samo da imaju svrhu; one moraju da budu lideri u podeljenom svetu.

„Akcionari podstiču kompanije da se bave društvenim i političkim pitanjima – naročito pošto vlade ne uspevaju da se njima bave efikasno“, napisao je Fink u svom poslednjem pismu.

Kompanije su se u toku protekle godine suočile sa pritiskom da zauzmu stranu u pitanjima kao što su klimatske promene, kontrola oružja i treba li sarađivati sa Pentagonom.

Izvršni direktori morali su da odluče hoće li stajati uz princa Saudijske Arabije Muhameda bin Salmana na konferenciji o ubistvu novinara Džamala Kašogija. Veći deo biznis zajednice povukao se sa događaja po cenu da to ugrozi odnose sa Arapima.

BlackRock je čitave prošle godine promovisao promene, uključujući i glasanje o rezoluciji koja predviđa da kompanija za proizvodnju oružja „Sturm, Ruger & Company“ bude transparentnija u pogledu bezbednosti svojih proizvoda.

BlackRock je, takođe, osnovao društveno odgovorne investicione fondove koji isključuju industrije duvana, vatrenog oružja i uglja.

„Nisam znao da je Lari Fink postao bog“, rekao je milijarder Sem Zel dan nakon što je Lari Fink poslao pismo prošle godine. Voren Bafet, direktor „Berkshire Hathawaya“ rekao je da ne smatra da je uloga investitora da forsira svoje stavove na način na koji to čini Fink.

Fink je u poslednjem pismu naveo da „nema nameru“ da govori kompanijama šta bi trebalo da bude njihova svrha. Ali on je takođe istakao ono za šta se dugo zalagao ekonomista Milton Fridman, da je jedina društvena odgovornost kompanije njen profit.

„Svrha nije samo puka težnja ka profitu, već oživljavanje sila potrebnih za njegovo ostvarivanje“, napisao je Fink.

Zaposleni u Guglu prošle godine štrajkovali su zbog načina na koji kompanija tretira optužbe za seksualno uznemiravanje, a održali su i protest zbog saradnje sa Pentagonom.

„Ovaj fenomen će samo napredovati kada milenijalci, ili čak mlađe generacije, zauzmu važne pozicije u kompanijama“, napisao je Fink.

Prioriteti generacije milenijalaca, dodao je on, u potpunosti će izmeniti metriku koja se koristi u investicijama.

„Ova generacija neće donositi odluke samo iz ugla zaposlenih već i iz perspektive investitora, a svet će doživeti najveći transfer bogatstva u istoriji: 24 biliona dolara biće preneto sa bebibumera na milenijalce“, napisao je Fink. „Kada se ta promena dogodi i preferencije investitora se preoblikuju, društvena, politička i pitanja životne sredine biće od sve većeg značaja za korporativne vrednosti.“

© 2019 The New York Times

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.