Kako je to masterirati na “Bitlsima”? Da, na “Bitlsima”

Piše Aleks Maršal, The New York Times International Report

0
Studenti proučavaju uticaj četiri momka iz Liverpula. Fotografija: Dankan Eliot za Njujork tajms

LIVERPUL, Engleska – Jednog jutra pre oko mesec dana, studenti su znatiželjno ulazili u slušaonice Univerziteta u Liverpulu. Počinjala je nova školska godina, čekala su ih predavanja iz arheologije, jezika i međunarodnih odnosa.

No u slušaonici 5 se odvijao nešto manje tradicionalan program: master studije posvećene Bitlsima.

“Kako uopšte početi ovo?”, upitala je Holi Tesler, američka profesorka koja je osnovala ovaj kurs, svojih jedanaestoro studenata. Među njima je bilo onih sa majicama sa Joko Ono i tetovažama žutih podmornica.

“Mislim da je jedini pravi način da to uradimo uz malo muzike”, rekla je.

Profesorka Tesler je potom pustila spot za “Penny Lane”, pesmu Bitlsa posvećenu postojećoj ulici u Liverpulu, koja se nalazi nedaleko od fakulteta.

Kurs koji traje godinu dana u fokusu ima izmenu percepcije Bitlsa u poslednjih pola veka, te kako su priče i pesme benda uticale na komercijalne sektore kao što su prodaja ploča i turizam, rekla je Holi Tesler u jednom intervjuu.

Prema studiji iz 2014. godine, grad Liverpul zbog svojih veza sa bendom prihoduje više od 110 miliona američkih dolara godišnje. Turisti opsedaju delove grada koji se pominju u pesmama grupe, posećuju mesta gde je bend nastupao i poziraju sa statuama. Uticaj benda je od samog početka bio ekonomski i društveni taman koliko i muzički, objašnjava profesorka Tesler.

Tokom predavanja, studenti treba da prestanu da budu fanovi Bitlsa i da počnu da sagledavaju ovaj bend iz novih perspektiva, dodaje ona.

“Niko ne treba da želi diplomu koja se stiče tako što ćete sedeti i debatovati o tekstovima sa albuma ‘Rubber Soul'”, objašnjava profesorka. “To se radi u pabu.”

U lekciji posvećenoj pesmi “Penny Lane”, Holi Tesler je govorila studentima da treba da razmišljaju o Bitlsima kao o “kulturnom brendu”, te koristila termine kao što su “narativna teorija” i “transmedijalnost”.

A onda je primenila te ideje na nedavnom događaju. Prošle godine, ulične table duž prave ulice Peni Lejn su prekrečene tokom protesta “Black Lives Matter”. U Liverpulu se proširilo verovanje da je ulica dobila ime po jednom trgovcu robljem iz 18. stoleća, po imenu Džejms Peni. (Međunarodni muzej ropstva koji se nalazi u ovom gradu je 2007. stavio Peni Lejn na listu mesta povezanih sa robovlasništvom, ali sada kažu da nema nikakvih dokaza da je ulica dobila ime po trgovcu.)

“Šta bi se dogodilo kada bi grad promenio ime u – šta znam – Smit Lejn, na primer?”, upitala je Holi Tesler. To bi značilo da Liverpul ostaje bez jedne od ključnih turističkih atrakcija.

“Ne možete da pozirate pored znaka na kojem je nekada pisalo Penny Lane.”

Frtutma oko imena ulice pokazala je koliko priče o Bitlsima mogu da se prepliću sa modernim debatama, i koliki ekonomski uticaj mogu da imaju.

Jedanaestoro studenata – tri žene i osam muškaraca, uzrasta od 21 do 67 godina – za sebe kaže da su opsednuti Bitlsima.

Dejl Roberts (31) i Dejmion Juing (51) profesionalni su turistički vodiči, i nadaju se da će im sticanje kvalifikacija pomoći u privlačenju mušterija.

“Industrija organizovanih tura u Liverpulu je vrlo okrutna”, kaže Roberts.

Aleksandra Mejson (21) nedavno je diplomirala prava, ali je odlučila da promeni profesiju čim je čula da postoji kurs o Bitlsima.

“Nisam nikada želela da budem advokatica”, kaže. “Uvek sam mislila da će to biti nešto mnogo živopisnije i kreativnije.”

Neki u Liverpulu ipak nisu uvereni u akademsku vrednost benda.

“Ovo je potpuno smešan kurs”, kaže Kris Anderson (38), premda on misli da je skoro svaka diploma koju možete da steknete “smešna”.

Neki drugi su pozitivniji.

“Sve može da se proučava”, kaže Ajof Kori (19). “Ne morate da se dokazujete tako što ćete odabrati nešto mnogo ozbiljno.”

Ovaj tekst objavljen je u novom broju Njujork tajmsa na srpskom, koji se dobija na poklon uz svaki primerak vanrednog izdanja Nedeljnika od srede, 10. novembra

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs