Kako je puklo između Ramba i Kapela: “Kaže mi da nisam kvalitet za Real, a ja njemu da nije ni on ako mu je trebalo 6 meseci da to vidi”

0
Foto Igor Pavićević

Nakon pozajmice u Sevilji Dejan Rambo Petković se vraća u Real Madrid, a tamo na klupi Fabio Kapelo. I sve je, kaže u intervjuu za Nedeljnik, bilo u redu do jedne svađe. Ali ne između njih dvojice, već Kapela sa Gutijem.

“Nešto je puklo među njima na jednom treningu i do kraja treninga su se svađali. Nastavljaju i kada je završeno i Kapelo viče na njega sve do svlačionica. Ulazimo da se kupamo, svađa se nastavlja. Guti staje pored mene da se kupa i Kapelo u besu, dok viče na njega upire prstom i u mene i kaže – i ti od sutra treniraš sa B timom. Ja šokiran, prvo pitam da li je meni to rekao, a onda mu kažem da ja imam ugovor sa prvim timom Reala i da mi ne pada na pamet da treniram sa B ekipom. Završim sa tuširanjem i onako besan sednem u kola i pravo kod predsednika.” Priča o legendarnom sukobu sa Kapelom počinje da se odmotava i Rambo sve češće povlači dim cigarete i sve živahnije govorio događajima iz Madrida.

“Ulazim kod predsednika i on me pita što sam psovao Kapela. Ovaj je stigao već da ga pozove i još da slaže. Ne veruje meni predsednik da nisam psovao i ja se u trenutku te nervoze setim i kažem – dobro, pozovi svog sina Fernanda, on se kupao pored mene sve vreme, ali Kapelo nije mogao da ga vidi od zida. On pozove Fernanda i dečko potvrdi da to nema veze sa mozgom, da ja nisam psovao Kapela i sve se, kao, vrati u normalu.”

Ipak, Kapelo je poznato zlopamtilo. Čak i onda kada nije u pravu. Naročito kada nije u pravu. Petković je trenirao redovno i nije bilo sukoba, ali nije igrao ni onda kada je za to bilo prostora, ni kada su igrači sa njegove pozicije išli na okupljanja reprezentacije. Osim na prijateljskim utakmicama. Tu je, kako posprdno kaže, jedan od najboljih igrača Reala u istoriji.

“Igra se božićni turnir u Madridu i Real igra protiv Sampdorije. Mene dolaze da gledaju četiri kluba – Grashopers, Real Sosijedad, Benfika i ne mogu da se setim ko je bio četvrti. Mislim neki Francuzi. Tako se to dešava kad treba nečega da se setiš, sve ti se pomeša.”

Međutim, ono što se događalo na utakmici sa Sampdorijom ne može da mu se pomeša, svakog minuta se seća kristalno jasno.

“Dogovor je da igram tu utakmicu od početka, međutim Kapelo me ostavlja van prve postave. Kaže da sam u dobroj formi i da je meni dovoljno 45 minuta. Vide ljudi iz uprave da ja nisam u dresu, upadnu u svlačionicu da pitaju Kapela što ne igram od početka, on ih napljuje i istera ih napolje. Na poluvremenu on mene šalje na zagrevanje i ja se zagrevam i zagrevam i zagrevam i tek u 85. minutu me zove da uđem u igru. I to, ni manje ni više nego na desno krilo. Bernabeu mi skandira da ne ulazim, njega vređaju, ali ja kao profesionalac uđem i krenem da igram. Kako se ja oslobodim lopte, levi bek Sampdorije me udari pesnicom u stomak. Pa me u sledećem napadu šutne po nogama bez lopte. Proključala mi krv. Završava se utakmica i ja krećem da ga hvatam za gušu. Razdvoji nas Luka Paljuka, taj se levi bek meni izvinjava, ali kad je video da su mu saigrači pritrčali u pomoć, krene da me psuje. Ja se oslonim na Paljukino rame i udarim ovog pesnicom. Krene opšta tuča i naravno, posle svega me sačekaju novinari.”

Španski novinari, naročito oni koji prate Real i Barselonu, obično su do detalja upućeni u sve što se dešava u klubu i oko kluba, pa su i tu priliku iskoristili da pitaju Petkovića zašto ga je Kapelo uveo tek pred kraj, i to na pogrešnu poziciju.

“Ja se tu otvorim i ispričam da me je ovaj tukao bez lopte, sve kažem kako je bilo za Kapela, sve što mi je na duši, i odem kući. Ne gledam televiziju do sutra, ne čitam novine i dolazim na trening sutradan, a Kapelo me čeka sa celim stafom. Obično je kada priča sa igračima ostajao nasamo, ali je ovaj put ostavio uz sebe i pomoćnike. Napadne me što sam pričao sa novinarima i kaže mi da nemam kvalitet da igram u Realu i da me zato ne ubacuje. Ja ga saslušam pa mu odgovorim – možda ja nemam kvalitet, ali ako je tebi trebalo šest meseci da to uvidiš, ni ti nemaš kvalitet da budeš moj trener. On izađe na konferenciju i u skraćenoj verziji ponovi to da ja nemam kvalitet i ne spomene moj odgovor.”

Sutradan, priseća se Rambo, oko terena za trening stotinu novinara i foto-reportera.

Deo velike ispovesti Ramba Petkovića koju možete pročitati u aktuelnom broju Nedeljnika koji je dostupan na svim kioscima. Razgovarali smo o Ivici Osimu, ratu, sankcijama, Realu, Veneciji i kako je u Brazilu postao ikona.