Kako je protekla Makronova poseta Beogradu: Aerodrom, metro, EU, Kosovo…

1
Foto: Tanjug

Predsednik Francuske Emanuel Makron završio je dvodnevnu posetu Srbiji, a do aviona na aerodromu “Nikola Tesla” ispratio ga je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je Makrona ispratio uz crveni tepih i postrojenu Gardu Vojske Srbije.

Foto: Tanjug

Dvojica predsednika su se danas na Kalemegdanu sastali sa studentima iz Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO) iz celog regiona.

Rekao sam šta mi je na srcu i sada ćemo da radimo zajedno, rekao je predsednik Francuske Emanuel Makron.

Tokom jučerašnjeg dana, održani su zvanični sastanci i potpisano nekoliko sporazuma u Palati Srbija, a prvi dan posete francuskog predsednika Makrona završen je na Kalemegdanu gde se, na srpskom jeziku, obratio kod Spomenika zahvalnosti Francuskoj.

Sa predsednikom Vučićem, Makron je razgovarao o rešenju kosovoskog problema, evrointegracijama, a srpska i francuska delegacija potpisale su i nekoliko sporazuma o međusobnoj saradnji u različitim oblastima.

Kosovo

Makron je posle jučerašnjeg sastanka sa Vučićem izjavio da će organizovati sastanak sa predsednikom Srbije, premijerkom Srbije, rukovodstvom Kosova i kancelarkom Merkel u vezi sa nastavakom dijaloga Beograda i Prištine.

“Francuska želi da dođe do sporazuma. Srbija i Kosovo su evropske države i želimo da se to prevede u činjenice. Ne možemo da se vratimo unazad. Vi imate predsednika koji ima hrabrost da kaže da ono što piše u Ustavu Srbije nije ono kako to vide partneri u Evropi”, rekao je Makron.

Tanjug

Aleksandar Vučić je ranije danas izjavio da će se taj sastanak koji je, kako je rekao neka vrsta nastavka Berlina i onoga što se nije desilo u Parizu, održati u septembru.

EU

Govoreći o evrointegracijama Srbije, Makron je ocenio da “EU mora da se reformiše kako bi bila spremna da primi Srbiju”.

“Mislim da EU, ovakva kakva je, danas ne funkcioniše posebno dobro”, rekao je Makron.

Foto: Tanjug

Makron je tom prilikom poručio i da je Srbija “jedna velika evropska država”.

Srpsko-francusko prijateljstvo

Dvojica predsednika položili su i u Aleji velikana cveće na grob Milunke Savić, najodlikovanije žene za zasluge u Prvom svetskom ratu, koja je ponela i francuski Orden Legije časti. Na Groblju oslobodilaca Beograda, oni su položili i vence na Spomenik brakaniocima Beograda u Prvom svetskom ratu.

“Volimo Francusku, kao što je ona volela nas”, poručio je Makron i dodao da ta poruka živi i sto godina kasnije.

“Francuska vrlo dobro zna šta sve duguje srčanoj Srbiji iz Velikog rata… šta duguje vojnicima koji su dali svoje živote kako bismo mi živeli u slobodi. Zajedno smo se borili na solunskom frontu”, prisetio se Makron.

Foto: Tanjug

“Ono što je tragično u istoriji to nas je zauvek spojilo, tragični događaji su nas ujedinili. Tada smo ostvarili bratstvo koje se nikada ne može zaboraviti naspram haosa smrti. Francuska nikada neće zaboraviti žrtvovanje srpskog naroda, krv srpskih kćeri i sinova prolivenu zajedno sa našom… suze majki, jauke očeva, nepresušnu bol preživelih” rekao je između ostalog francuski predsednik.

Sporazumi

Delegacije Srbije i Francuske razmenile su pet dokumenata u Palati Srbija, a među 18 sporazuma koji su potpisani, tu su i oni o isporuci raketa “mistral”, kao i izjava o namerama o realizaciji projekta izgradnje beogradskog metroa.

“Želimo da gradimo nova partnerstva između naših zemalja, da radimo na tome i imaćemo priliku da o tome nadugačko razgovaramo, ja želim da radim sa Vama na svemu tome”, rekao je Makron koji je dodao da delegacija koja je sa njim doputovala u Beograd svedoči da žele da otvore novu stranu.

Foto Tanjug

Po sletanju u Beogradu, Vučić i Makron zajedno su otkrili spomen ploču na aerodromu, označivši tako početak saradnje sa koncesionarom aerodroma “Nikola Tesla”, francuske firme “Vansi”.

1 KOMENTAR

  1. re: “Ja mrzim da prebacujem krivicu”

    Taj jedino prebacuje krivicu na druge, čak je i svojim, nadamo se zadnjim, člankom pokušava da napravi građanski rat u Srbiji samo da bi skinu odgovornost sa sebe i ostao na vlasti,a svi znamo da je upravo Taj, čitaj tajkun, odgovornost za pregovore sa Prištinom prebacivao na narod!

Comments are closed.