Kako je propao EPS: Javašluk visokog napona – Čitajte u novom Nedeljniku

0
printscreen/nedeljnik

Potpuni kolaps ili preuveličavanje?

U tom rasponu kreću se komentari na događaj od 12. decembra 2021. godine kad je pao prvi sneg a temperatura bila iznad nule. Tad je bez struje ostalo desetine hiljada domaćinstava i više od 2.200 trafostanica pošto je iz elektroenergetskog sistema ispalo šest od osam blokova termoelektrane “Nikola Tesla” (TENT) u Obrenovcu. Razlog ispadanja: za loženje korišćeno blato s malo lignita i mazuta.

O kolapsu je govorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić na vanrednoj sednici Vlade: “U energetskom sektoru, blago je reći da je bio potpuni kolaps. Kompletan sistem Elektroprivrede Srbije je ispao.” Preuveličavanje je spomenuo predsednik Nadzornog odbora JP EPS Jovan Despotović: “Deo javnosti i pojedini zvaničnici iskoristili su priliku da se obračunaju s EPS-om a za napade korišćeni su netačni podaci, uz preuveličavanje i izvrtanje nekih činjenica.”

Pokušaji minimalizovanja razmera kolapsa stižu uglavnom iz menadžerskog vrha EPS-a….

Prokletstvo energetike je što nije oblast koja služi političarima za brzo sakupljanje poena – rezultati u energetici nisu na horizontu jednog, pa ni dva politička mandata, nego se vide tek posle 10-15 godina. Čini se kao da su se u energetici fokusirale sve muke i dileme srpske tranzicije koje rezultiraju neverovatnim ishodom – 35 godina u Srbiji nije izgrađena nijedna nova elektrana

Sve do pre desetak godina elektroenergetski sistem živeo je od nasleđene slave iz Titove Jugoslavije. Kad je prošlo to zlatno doba, sistem se suočio s raznim havarijama – ratnim, meteorološkim i ljudskim. Od demokratskih promena do danas potrošene su velike pare koje ne prate veliki efekti. Propuštene su mnoge prilike da se Srbija više uključi u globalnu zelenu tranziciju i to može skupo da je košta. Šta je sve obećavano da se gradi, a ostalo je u planovima? Ko upravlja srpskom energetikom – političari ili stručnjaci?

Ceo tekst velike analize Miše Brkića u novom Nedeljniku.

Digitalno izdanje dostupno Nstore.rs