Diva jugoslovenske filmske scene Milena Dravić svojevrmeno je ispričala anegdotu sa snimanja filma „Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji“.

Ovaj film je nastao kao parodija političkog sistema u nekadašnjoj Jugoslaviji, po istoimenom romanu Bore Ćosića. Reč je o filmu Bate Čengića koji je premijerno prikazan u Puli na filmskom festivalu 1971. godine, nakon čega je zabranjen i nikada se nije našao u bioskopskoj distribuciji. (1971)

Predstavlja priču o revoluciji iz 1945. godine, zajedno sa nacionalnim oslobođenjem, koja je bila vojnička, gruba, ali istovremeno i fascinantna, artistička.

Milena je igrala ulogu Devojke, a jedna od scena nije pošla baš najbolje.

„Imala sam jednu scenu gde su me obesili o kapiju, divnu kapiju na Senjaku“, pričala je Milena

„E sad, vezali su me ispod ruku i obesili. Snimana je iz parka preko puta. I, kad je snimanje završeno, spakovaše se i odoše. A ja ostadoh da visim, počela sam bila već da plavim… vidim, odo’ ja. Naiđe neki čovek, gleda me u čudu. Zabezeknut. Pita me, onako sav zbunjen: ‘Šta radite’?


„Ja pokazah rukom u pravcu u kom su otišli, i nekako jedva promrmljah: ‘Filmska ekipa, kažite im da neko dođe da me spase’.
Dotrčaše ubrzo neki ljudi, spustiše me, jedva dođoh do vazduha. Bila sam pomodrela, imala sam posle komplikacije jer su mi kapilari pucali… Bata Čengić je uopšte bio jedan zahtevan reditelj, i sve drugo što sam radila s njim, podrazumevalo je teške scene. Ali i to je deo posla a to će reći, bar u mom slučaju, i života“, ispričala je svojevremno Milena Dravić.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.