Kako je Jugoslavija pre 58 godina uticala na osnivanje Bundeslige: Nemački fudbal se vratio…

0
Foto: Profimedia

Bila je to kap koja je prelila čašu.

Tada još uvek nije bilo legende o tome da svi igraju fudbal ali da na kraju uvek pobede Nemci. Nisu pobedili. Petar Radaković je u 85. minutu matirao golmana one modernije, progresivnije Nemačke i još jednom im pokazao surovu istinu – da nisu baš toliko progresivni.

U tom trenutku Zapadna Nemačka nije imala jedinstvenu ligu, već pet regionalnih. Oberliga sever, zapad, jug i jugozapad (istok ni u imenu), kao i Oberliga Berlin, bili su osnova zapadnonemačkog klupskog fudbala.

Slab temelj. Odlučili su da ga očvrsnu, a predvodnik te ideje bio je novi predsednik Saveza Herman Gosman.

Sastanak je organizovan 28. jula 1962. godine u Dortmundu, na Vestfalenu, a nakon stiska ruke i dogovora o zajedničkoj ligi 16 klubova, otpočela je Bundesliga.

Za igranje u zajedničkoj ligi prijavilo se 46 klubova, ali su izabrana tri sa severa, pet sa zapada, dva sa jugozapada, pet sa juga i Herta iz Berlina.

Zanimljivo je da među tim klubovima nije bio Bajern Minhen koji je poslednjih decenija najvažniji nemački klub, uz nekoliko uzleta Kajzerslauterna, Leverkuzena ili Borusije Dortmund.

Ova je sezona, do pandemije koronavirusa, bila vrlo uzbudljiva, ali je na kraju (makar smo mislili da je kraj) Bajern opet zaseo na vrh sa četiri boda prednosti.

Ipak, lopta će se ponovo kotrljati širom Nemačke, a u narednih devet kola Borusija, Lajpcig i Medhengladbah vrebaće svoju šansu.

Ništa ove sezone nije “normalno”, pa bi i epilog mogao biti drugačiji nego prethodnih sezona.