Priča o Pavlu Vuisiću nagradi koja nosi njegov ime i važi za jednu od najprestižnijih u svetu glume, krije i jednu malo poznatu anegdotu.

Ta nagrada se, naime, pre nego što je dobila ime po Vuisiću nazivala „Slavica“, po prvom domaćem igranom filmu posle Drugog svetskog rata. Ustanovljena je još 1981. godine, a od 1994. nosi ime Paje Vuisića.

Pavlova supruga Mirjana Sula Vuisić svojevremeno je za Nedeljnik ispričala da Vuisić deceniju ranije, kada je i sam postao laureat tu nagradu nipošto nije želeo da primi.

Teškom mukom se ta nagrada našla u njegovom stanu.

„Nije podnosio nagrade. Pisao im je da im ne padne na pamet da njemu dodele nagradu. Postoji ta priča da mu je Bata Živojinović ‘uzeo Slavicu’. On je zahvalio i ostavio nagradu u Udruženju, a nagrada je nestala. A onda se, valjda, otkrilo da je Bata Živojinović uzeo ‘Slavicu’. Hteli su da je stave u sef da ne bi opet nestala, ali nisu imali dovoljno veliki sef. I onda su mene angažovali da je uzmem.

‘Pa kako ja da je uzmem ako on neće’, rekla sam im, ali su me nagovorili. Ja uzmem to, teglim kući tu pretešku nagradu u cegeru i nisam znala šta ću sa njom. I onda sam mu govorila da je ‘Slavica’ jako dobra stvar, da mi treba za noge kad kucam da mogu da odmorim noge. Oćutao je na to i tako je ‘Slavica’ ostala“, rekla nam je Mirjana Vuisić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.