Kako izgleda život u jedinoj zemlji koja prima bitkoine?

Autori članka Anatoli Kurmanaev, Brajan Avelar i Efrat Livni

0
Butik u San Migelu koji prima bitkoine. Fotografija: Fred Ramos za Njujork tajms

SAN MIGEL, Salvador – Ljudi koji podržavaju bitkoin maštaju o finansijskom sistemu na koji vlada neće imati nikakav uticaj. Ali prvi put kada je jedna kriptovaluta postala nacionalna valuta, ona je upravo nametnuta nevoljnoj populaciji odozgo: učinio je to jedan sve autoritarniji vladar, uz pomoć državnog aparata.

Iznenađujuća septembarska najava da je Salvador prihvatio bitkoin, najveću kriptovalutu na svetu, kao legalno sredstvo plaćanja, uhvatio je građane ove zemlje nespremne, i od siromašne i konzervativne centralnoameričke nacije napravio neobičnog pionira u transformaciji globalne tehnologije.

Ishod ovog neobičnog eksperimenta pomoći će da se razluči da li kriptovaluta uistinu donosi slobodu od regulative koju predviđaju njeni zastupnici – ili je to još samo jedno sredstvo za kontrolu i bogaćenje autokrata i korporacija.

“Sada smo na ključnoj tački”, kaže Lane Retig, preduzetnik i bivši viši programer u Fondaciji Ethereum, organizaciji koja podržava tehnologije iza itirijuma, druge po zastupljenosti kriptovalute. “Ista ta tehnologija slobode mogla bi da nam donese novu tehnološku distopiju.”

Pretnja da će vlada ili korporacije uspeti da uzdrmaju libertarijanske korene kriptovalute nalikuje evoluciji digitalnih tehnologija kao što su internet i društvene mreže, objašnjava Retig. I oni su nastali na demokratskoj premisi liberalizacije informacija i povezivanja ljudi, ali se ispostavilo da su ove inovacije vrlo ranjive na cenzuru, manipulaciju propagandista i kontrolu korporacija koje zanima samo profit.

Posle godina ignorisanja kriptovaluta, vlade širom sveta pokušavaju da urade nešto, bilo šta, ne bi li odgovorile na ogromnu industriju, vrednu dva biliona dolara, koja preti da ugrozi banke i promeni svakodnevni život.

U junu je Najib Bukele, 40-godišnji populistički predsednik Salvadora, naveo da će bitkoin – vrlo volatilni finansijski token kojim upravlja decentralizovana zajednica tehnoloških preduzetnika – postati nacionalna valuta, i da će se koristiti istovremeno sa dosadašnjom valutom, američkim dolarom.

“Ovo će otvoriti nova radna mesta i dovesti do finansijske inkluzije”, rekao je Bukele u snimljenom obraćanju. On je obećao i da će bitkoin napraviti od Salvadora turistički i inovacioni raj.

Ceo tekst objavljen je u novom broju Njujork tajmsa na srpskom, koji se dobija na poklon uz svaki primerak vanrednog izdanja Nedeljnika od srede, 10. novembra

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs