Privatne laboratorije i klinike u Srbiji počele su sa serološkim testiranjima na kovid-19. Oni koji žele da provere da li imaju virus ili su ga preležali i razvili antitela, mogu da se testiraju u 27 laboratorija širom zemlje.

Laboratorije i neke privatne klinike i sistemi nude različita vrsta testiranja (brzi testovi, ELISA, imunofluorescentni serološki test..), pa je zato važno prethodno da se raspitate za šta tačno hoćete da se testirate: da li je to samo prisustvo virusa, da li je reč o preležanom virusu ili još preciznije o količini antitela koje organizam stvori.

Na primer, u BioMedica laboratorijama postoji nekoliko opcija i najlakša je da se uradi brzi test koji košta 1.770 dinara (znači, samo da li ste pozitivni ili negativni), a ukoliko ste sigurni da ste imali kovid-19 i sada želite da vidite koliko je vaše telo razvilo antitela na tu bolest izazvanu virusom korona, onda se radi IgG (kojem treba vremena da se razvije nakon bolesti i sporo se razvijaju). Taj test košta oko 2.120 dinara. Tu su i serološka testiranja na IgM+IgA, što znači da li postoji prisustvo virusa i antitela i ova dva testa u kombinaciji koštaju 4.120 dinara ili oko 2.000 pojedinačno.

Brzi test na kovid-19 radi se i u MediGroupu i ovaj serološki test iz krvi košta 1.800 dinara. Kada se rade samo IgG antitela košta 1.800 dinara, a kada je u pitanju takozvani antigenski (koji se radi kao bris nosa i ždrela) i podrazumeva prisustvo antitela na akutni virus odnosno antitela koja se stvaraju posle sedmog-osmog dana i on košta 3.900 dinara.

U laboratorijama Konzilijuma serološki test na antitela košta 1.700 dinara.

Kada u INEP laboratoriji radite testiranja na IgG i IgM onda ona koštaju 4.080 oba, a pojedinačno je 2.500.

Svi testovi su gotovi ili za nekoliko sati ili za najviše dan. Prednost je što nema čekanja, niti redova, a zakazuje se samo u velikim klinikama, u laboratorijama je dovoljno bez ikakve pripreme (ali s maskom) doći na testiranje. Važno je i reći da naučnici u svetu još ispituju koliko dugo ostaje imunitet na kovid-19 u organizmu i koliko je potrebno antitelima da se razviju odnosno da ostanu kao trajna zaštita.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.