Predsednik Crne Gore i Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović – upitan da li ostaje na čelu DPS – rekao je da je poslednji mandat dobio na kongresu prošle godine, ali da će do kraja godine stranka imati vanredni kongres i da će to biti prilika da se razgovara o svim pitanjama, uključujući i „neophodne kadrovske promene“ kako bi stranka što brže povratila deo izgubljenog poverenja“, prenose podgoričke Vijesti.

On je u intervjuu u emisiji Pressing na N1 Sarajevo rekao i da se na parlamentarnim izborima 30. avgusta nije dogodio nikakav pad, već da je DPS, zajedno sa koalicionim partnerima, „nakon 30 godina na vlasti osvojila samo jedan mandat manje od aktuelne većine“.

„Nije se dogodio nikakav nedostojanstven ishod za proevropsku politku u Crnoj Gori. Dogodilo se nešto što se uobičajeno događa u demokratskim društvima“, rekao je Đukanović.

„Ponajmanje reč o padu bilo koga lično, uključujući i mene. Ja sam 2018. godine izabran za predsednika Crne Gore na neposrednim izborima sa osvojenih 54 odsto podrške i sa mandatom koji će trajati još nešto kraće od tri godine…“, dodao je Đukanović naglasivši da neće podneti ostavku na mesto predsednika Crne Gore i da se „ni slučajno nije predao“ kada je reč o borbi za povratak na vlast.

„SPC perjanica velikosrpskog nacionalizma“

Upitan zašto „sveštenici Srpske pravoslavne crkve posreduju u formiranju nove Vlade“, predsednik Crne Gore je istakao da je osnovna ideja „politika posrbljavanja Crne Gore“ i da je SPC „perjanica velikosrpskog nacionalizma i ruskih imperijalnih interesa na Balkanu“.

„Ta politika uporno insisitira da je Crna Gora srpska država koja bi morala biti u okviru strateških, bezbednosnih i spoljnopolitičkih interesa Rusije“, rekao je Đukanović.

„U svojoj retorici i tokom kampanje insitirali su da je NATO četvrti rajh, da je evropska civilizacija – civilizacija trulih vrednosti i da zbog toga Crna Gora greši kada insitira na ostvarivanju članstva u Evropskoj uniji. Jasno je potpuno da je SPC udarna pesnica takve politike i da su sveštenici SPC delovali i dalje deluju u skladu s tim nacionalističkim interesima“, dodao je Đukanović.

On je naglasio da DPS od obnove crnogorske nezavisnosti insistira na „građanskoj državi i poštovanju multietničke Crne Gore, uprkos čestim pokušajima prosrpske opozicije da ustavno preformuliše Crnu Goru“.

Takođe, predsednik Crne Gore je rekao kako je izborne rezultate priznao vodeći računa o međunarodnom ugledu države, ali da će Crnu Goru braniti svim sredstvima, ako bude potrebno.

„Branićemo Crnu Goru na način na koji se država može braniti, pre svega politički u Parlamentu, ali ako treba, branićemo i na drugim mestima. Istakao sam da ćemo se svim sredstvima suprotstaviti bilo kome ko pokuša da ugrozi državu Crnu Goru i našu slobodu“, rekao je Đukanović, naglašavajući da ne misli da će do toga zaista doći, već se nada da će crnogorska Skupština biti mesto borbe i dijaloga oko pravca i dinamike razvoja zemlje.

O Kneževiću, Vučiću, Krivokapiću…

Predsednik Atlas grupe Duško Knežević nedavno je rekao kako je spreman da odgovara za ono što je uradio, ali i da je Đukanoviću „bolje da napusti zemlju što pre“.

„Zamislite te pretencioznosti. Reč je o čoveku koji je pod nekoliko optužnica Specijalnog tužilaštva u Crnoj Gori. Osoba koja je do pre deset ili petnaest dana bila na međunarodnoj poternici Interpola. Takav čovek izriče ocene i saopštava da on ili oficijelni šef države Crne Gore neće biti na slobodi kada se vrati u Crnu Goru“, rekao je Đukanović.

„Moj odgovor je – jedva čekam da se vrati u Crnu Goru i saopšti sve to što ima pravosudnim organima, a onda nije teško pretpostaviti ko će biti u zatvoru, a ko će nastaviti da obavlja javne funkcije u Crnoj Gori, reč je o odbeglom kriminalcu“, poručio je Đukanović.

Komentarišući navode da će protiv njega biti podnete krivične prijave, on je istakao da se prijava ne boji, a na pitanje kada će formalno dati mandat Zdravku Krivokapiću za formiranje Vlade Crne Gore, rekao je da je ustavom predviđen rok od mesec dana.

„Mislim da još uvek nije proteklo ni sedam dana od tog roka, pa teško možemo govoriti o odugovlačenju. Kandidat za poziciju mandatara će u previđenom roku dobiti mandat za sastav Vlade“, rekao je Đukanović.

Upitan za poslovne veze sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Đukanović je istako da „to nije istina“.

„Obična politička besmislica kojom moji i Vučićevi konkurenti u Srbiji pokušavaju da ostvare svoje političke interese. Nikada nikakve poslovne i bilo kakve interese nisam imao i nemam, ni sa Vučićem, ni sa bilo kojim drugim državnikom sa kojim sam se sretao“, rekao je Đukanović.

Đukanović je naglasio i da su se tokom poslednjih meseci iz Beograda i od Vučića mogle čuti ocene o njihovoj zainteresovanosti za popis stanovništva.

„Zamislite da se ja iz Crne Gore javim i kažem da sam zainteresovan za rezultate popisa u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Sloveniji. Ta izjava potvrđuje da postoji intencija da se meša u unutrašnje stvari susednih država, da se želi izvoditi identitetski inženjering u regionu kako bi se stvarao ‘sprski svet’ što je eufemizan za veliku Srbijui“ rekao je Đukanović.

Na ocenu da su mu „popovi došli glave“ rekao je da on nije odgovoran što je Zakon o slobodi veroroispovesti usvojen, ali da ga je sa zadovoljstvom podržao.

Takođe, predsednik Crne Gore je naglasio i da mu je „razumljivo nezadovoljstvo“ tradicionalnih lidera DF koji su vodili borbu za svoje ideje, a da u trenutku kada su te ideje dobile premoć na izborima, lider koalicije „Crno na bijelo“ Dritan Abazović želi da ih odstrani iz procesa konstituisanja vlasti.

„Ako se ne reaguje, retrogadne ifeje će teško moći da se iskontrolišu“

Đukanović je istakao da je često govorio „o insistiranju na srpskom svetu“, kao i trouglu „Podgorica-Beograd-Banjaluka“.

„Kao neko ko je bio akter poltike devedestih na prostoru eks-Jugoslavije, u svežem sećanju su mi tadašnja politička i nacionalistička zastranjivanja koja su dovela do strahotnih posledica na prostorima eks-Jugoslavije i zbog toga sam nalazio za shodno da sa prvom najavom pokušaja aktueliziranja politike velikdržavnih nacionalizama na prostoru Zapadnog Balkana upozorim i domaću i regionalnu i širu evropsku javnost na opasnosti od tih pojava“, rekao je Đukanović.

„Plašim se da se ne dogodi ono što se dogodilo devedesetih – kada se pojavimo na radaru međunarodne javnosti – biće veliki problem da se retrogradni procesi, koji su se u međuvremenu razvili, iskontrolišu i zaustave“, zaključio je Đukanović u intervjuu za N1 Sarajevo, a prenele su podgoričke Vijesti.

https://www.nstore.rs/product/elektronsko-pdf-izdanje-nedeljnika-br-455-od-1-oktobra/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.