Kada je najbolje da popijete lek za gorušicu, kada za bolove, a kada za pritisak?

0
Foto: Profimedia

Izgleda da postoji pravo vreme za uzimanje određenih lekova tj. vreme kada oni najefikasnije deluju na naš organizam.

Nova holandska studija otkrila je da uzimanje sredstava za razređivanje krvi, kao što su aspirin uveče, a ne ujutro, može da smanji rizik od moždanog i srčanog udara za čak 50 odsto.

“U našem telu imamo časovnik koji kontroliše većinu fizioloških procesa. Oni određuju kada smo aktivni, kada odmaramo i kako metabolišemo lekove. Kao rezultat, neke lekove najbolje je davati noću, a druge tokom dana”, tvrdi dr. Robert Dalman s Medicinskog fakulteta Univerziteta Varvik.

Ako uzimate noću tablete za regulaciju visokog pritiska, možete bolje da kontrolišete pritisak i smanjite značajno rizik od srčanog i moždanog udara. Oni koji su redovno uzimali lekove za smanjenje krvnog pritiska tokom noći imali su 33 odsto manji rizik od angine pektoris, moždanog i srčanog udara u poređenju s onima koji su tablete uzimali ujutro, pokazala su ranija istraživanja.

Gorušica

Studije su pokazale da je bolje uzeti lekove protiv refluksa kiseline u večernjim satima. Više od 70 odsto bolesnika s gastro-refluksnim bolestima jednjaka kojima su najčešće propisani rabeprazoli, imali su manje simptome kad bi lek uzeli u popodnevnim satima ili uveče umesto u jutarnjim satima. Lek deluje tokom noći, kad gorušica može da se pogorša zbog ležećeg položaja. Nedavno istraživanje pokazalo je da su tri četvrtine pacijenata koji su uzimali lekove protiv gorušice osećali dugotrajno olakšanje pošto su ih uzimali oko 18 sati, u poređenju s onima koji su ih uzimali pre podne. Kako se problem često pogoršava tokom jela, naučnici su otkrili da pacijenti prijavljuju manju nelagodnost ako se lek uzima pre večernjeg obroka.

Izbegavajte paracetamol ujutro

Ovaj popularni lek smanjuje proizvodnju hemikalija koje čine nervne završetke osetljivim, pa iako uzrok bola ostaje, manje je osećamo. Ipak, stručnjaci upozoravaju da moramo da pazimo na vreme uzimanja paracetamola. Studije su pokazale da ga je najbolje uzimati uveče, kada je nivo hemikalija prirodno nizak. Ova teorija je dokazana u nekoliko studija na miševima koji su proveli istraživači sa Univerziteta u Viskonsinu. Predoziranje paracetamolom je uzrok gotovo trećine transplantacije jetre u Velikoj Britaniji, objavio je britanski Liver Trust.

Artritis

Bolesnici s osteoartritisom verovatno će da oseti najjaču bol u zglobovima u popodnevnim satima, navodi jedna studija, koja zaključuje da je optimalno vreme za uzimanje lekova, kao što su ibuprofen, u periodu od 12 sati do sredine poslepodneva, tako da tableta ima dejstvo kad simptomi počnu da se pojačavaju. Takođe su otkrili da pacijenti s reumatoidnim artritisom najčešće osećaju najveću bol u jutarnjim satima, tako da je uzimanje lekova protiv bolova neposredno posle njihovog večernjeg obroka najefikasniji način da se spreči razvijanje bola preko noći.

Sredstva za razređivanje krvi ili antikoagulansi

Uzimanje ovih vrsta tableta pre spavanja može da spreči većinu srčanih i moždanih udara između ponoći i jutra. Većinu naših velikih krvnih zrnaca, nazvanih trombocita, proizvodimo tokom noći. Stručnjaci upozoravaju da, ako pacijent uzima lekove koji razređuju krv, svakako mora da se proveri interakcija s drugim lekovima, kako ne bi došlo do prevelikog razređivanja ili obrnuto – do smanjenja razređivanja.