Kada je Korzika u crno zavila Jugoslaviju: Na današnji dan dogodila se najveća nesreća u istoriji jugoslovenskog vazduhoplovstva

0
Foto: Wikipedia/GNU License

Prvog dana decembra 1981, pre 38 godina, srušio se na Korzici avion kompanije Inex-Adria iz Ljubljane. Poginulo je 178 ljudi. Nijedan putnik ni član posade nije preživeo ovu strašnu nesreću.

Bila je to najveća katastrofa jugoslavenskog vazduhoplovstva do tada.

Avion “DC-9 super 80” udario je u planinu San Pjetro u blizini Ajačija na Korzici, dok je kružio čekajući dozvolu za sletanje.

Dugo se istraživao uzrok nesreće. Prema francuskim izvorima mogući izvor nesreće je navodno bila nedovoljno opremljena radarska služba na aerodromu u Ajačiju, preneo je ovih dana Glas Istre u podsećanju na nesreću.

Do tragedije je došlo najverovatnije zbog nesporazuma u komunikaciji između posade i kontrole leta.

Avion je u 7.52 ujutru udario levim krilom u planinu San Pjetro na visini od 1.364 metara i tako oštećen prešao još 700 metara. Zatim je udario u brdo i srušio se.

Spasioci su uspeli da se probiju do mesta nesreće tek oko 16 časova.

Avion DC9-80 bio je tada poslednji krik tehnike, star tek godinu dana, s oznakom “super”. Bio je opremljen automatizovanim uređajima za letenje. Taj tip aviona do tada nije imao niti jednu nesreću.

Putnici su bili mahom Slovenci, jer je avion poleteo iz Ljubljane, na promotivnom letu agencije Kompas.

Spisak putnika više je puta menjan, a među njima je trebalo da bude i čuveni gimnastičar Miroslav Cerar i njegova supruga Zdenka. Ipak, njihova tada jednogodišnja ćerkica se razbolela i niko nije krenuo na put, podseća Glas Istre.